“ЕС трябва да избягва налагането на демокрация”

Европейската външна политика в страните от бившия Съветски съюз  трябва да се фокусира върху прагматични интереси и да избягва налагането на демокрация. Това препоръча руският посланик в ЕС Владимир Чизов в интервю за електронното издание EUobserver в понеделник, дни преди неформалната среща ЕС – Русия във Финландия.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу заяви в неделя пред ББС, че убийството на руската журналистка Анна Политковская поставя на изпитание доверието към Русия, която ще трябва да покаже дали е способна да изправи пред съда отговорните за смъртта ѝ.

Барозу заяви, че ще повдигне въпроса за убийството на Политковская пред руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат идната седмица.

“Аз винаги съм бил прагматично мислеща личност. Вярвам, че всяко сътрудничество, включително и външнополитическото сътрудничество между различни страни и организации, е базирано преди всичко на интереси”, декларира руският посланик пред EUobserver. Той допълва, че налагането на демокрация е по-скоро приоритет “на другата страна на Атлантика”.

На предстоящата среща лидерите на ЕС и руският президент Владимир Путин ще дебатират енергийната “взаимозависимост” между ЕС и Русия, както и работата по общи цели в Близкия изток, Централна Азия и Южен Кавказ. През ноември ще започнат официалните преговори за ново споразумение между ЕС и Русия, което да действа след 2007 г.

В същото време Берлин работи по политически документ за новите отношения Изток – Запад, като новата  "Ostpolitik" ще акцентира върху важността на Русия като стратегически партньор на Европа и ще предложи разширяване на съществуващата Европейска политика на съседство към Централна Азия. Също така се предвижда засилване на ангажиментите на Европа към сигурността на страните в Южен Кавказ.

Ключов елемент в Европейска политика на съседство, насочена към интеграция на съседни на ЕС държави, е да консултира процесите на свободата и демокрацията.

Еврокомисията вече насочи финансиране към неправителствени организации в Централна Азия и други страни от бившия СССР като Беларус.

Европейската визия за модерна “демокрация”, базирана на свободни избори, свободни медии, зачитане на човешките права и ценностите на пазарната икономика, се различава от по-относителното руско разбиране за това твърде дискусионно понятие, отбелязва EUobserver.

"Демокрацията, ако думата вярно се преведе от гръцки... означава управление от народа. Специфичните форми на демокрация са доста разнородни. Ако вземем за пример Англия, която е демократична страна, дали съществуването на наследствената Камара на лордовете е част от европейските демократични стандарти?", пита Чизов.

По думите му в света няма мярка за демокрация и всеки опит за механично пренасяне на демократични модели е вреден за самото понятие.

 "Шведите, например, изглеждат много по-свободни от хората в Туркменистан за човек, който гледа отстрани. Но ако вие ги попитате как се чувстват, хората в Туркменистан могат да ви кажат ще са доста по-щастливи”, добави той.

В неофициални разговори западните неправителствени организации, евродепути и дипломати описват Туркменистан като една от най-лошите диктатури в света, докато ЕС вижда в съседен Казахстан бъдеща страна лидер в богатия на нефт Прикаспийски регион.

Въпреки това Чизов предупреди ЕС да не слага разделителни линии между тези две страни, защото това “няма да помогне”.

Бъдещият пакт между ЕС и Русия съдържа препоръки за насърчаване на развитието на човешките права в Русия и извън границите на съюза.

В същото време предложенията на Чизов, че ЕС може да се учи от Русия на подход за овладяване на междуетническите напрежения, може да изненада някои от европейските дипломати, които видяха в последните изгонвания на грузинци и чеченци знаци за “изключително притеснително” приплъзване по плоскостта на “ксенофобията” в руското общество.

"Естествено, че ние имаме проблеми, но те не бива да бъдат преувеличавани. Все пак Русия е страна сбор от над 100 националности и аз бих я определил като един от най-добрите примери в историята за междуетнически отношения”, каза още Чизов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?