ЕС трябва да вземе мерки срещу застаряването на населението

ЕС трябва да вземе мерки срещу застаряването на населението

Европейските правителства трябва да положат усилия да смекчат ефекта от застаряването на населението, в противен случай ще бъдат изложени на опасност от тежки икономически поражения. Това заяви в сряда в Мадрид главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прат, цитиран от Франс прес.
Прат предупреди, че докато днес на трима души в активна трудова възраст се пада един пенсионер, то до 2070 година това съотношение ще стане две към едно.

Цялото поколение на "бейби-бума", родено след Втората световна война, ще излезе в пенсия до 2030 година, което бързо ще изправи съответните страни пред сериозно предизвикателство.

Това ще се изрази в по-големи разходи за възрастните и по-малко поле за бюджетни маневри за предотвратяване на бъдещи икономически затруднения, изтъкна Петер Прат.

При възрастно население намалява предлагането на работна ръка и се забавя засилването на производителността, затова лихвите ще останат ниски, обясни икономистът. По думите му така централните банки няма да могат да ползват основния си инструмент за парична политика.

Ако не бъде предприето нищо, задлъжнялостта в 19-те страни от еврозоната в много голяма степен ще надвиши средно 100 процента от БВП, предупреди той.

Според Прат правителствата от еврозоната трябва приоритетно да реформират системите си за социално осигуряване и да намалят разходите си, за да могат да понесат тежестта от грижите за по-възрастното население.

Отговорите могат да бъдат различни, в съответствие със предпочитанията на обществото в отделните страни - приватизиране на пенсионните системи, по-късно пенсиониране или увеличаване на пенсионните вноски, обясни икономистът. Според него "отговорността за противодействие на силите, намаляващи потенциалния растеж, се пада на структурните политики, а не на паричната политика".

Споделяне

Още от Европа