ЕС трябва твърдо да се противопоставя на Русия за енергийната сигурност

ЕС трябва твърдо да се противопоставя на Русия за енергийната сигурност
ЕС трябва твърдо да се противопоставя на Русия по въпросите на енергийната сигурност, пише британският икономически вестник "Файненшъл таймс" в редакционна статия, озаглавена "Мраз в Сибир".

Русия и САЩ се стремят към сближаване след напреженията от годините на управление на Буш. Когато обаче става дума за отношенията между Русия и ЕС, раздразнението се запазва.

Диалогът между Москва и ЕС може да не е толкова напрегнат, колкото беше миналата есен след нахлуването на Москва в Грузия. Както обаче показа срещата на върха ЕС-Русия в сибирския град Хабаровск в петък, отношенията остават неспокойни, пише вестникът, цитиран от БТА.

Напрежението бе породено от два проблема. Първият беше енергийната сигурност. ЕС иска да е сигурен, че няма да има повторение на газовия спор между Русия и Украйна от януари, който остави без отопление хиляди души в Централна и Източна
Европа. ЕС иска Русия да ратифицира Европейската енергийна харта, която регламентира работата на газопроводите и нефтопроводите. Този документ според Брюксел е от основно значение за гарантиране сигурността на доставките.

Руският президент Дмитрий Медведев обаче ясно даде да се разбере на срещата на върха в Хабаровск, че отказва да направи това. Вместо това той използва срещата на върха за представяне на плановете си за съвсем нов международен договор за енергийните отношения, отбелязва вестникът.

Вторият източник на напрежение бе опитът на ЕС да укрепи отношенията си с шест бивши съветски републики чрез програмата си за Източно партньорство. Това едва ли трябва да предизвиква безпокойство в Кремъл. ЕС е отделил ограничени средства за това партньорство, не предлага облекчение във визовите режими и не
дава никакви дългосрочни обещания за членство. Президентът Медведев обаче остро разкритикува проекта и заяви, че той "може да се превърне в партньорство срещу Русия", пише "Файненшъл таймс".

И по двата въпроса ЕС трябва да отстоява позициите си. По отношение на енергийната сигурност той трябва да настоява Русия да ратифицира Европейската енергийна харта, която определя ясни правила за защита на инвеститорите, транзитни права и решаване на спорове. Брюксел със сигурност трябва да разгледа предложението на Русия ЕС да помогне на Украйна да си плати сметките за природен газ. Това обаче може да е само временна мярка. Ратифицирането на Европейската енергийна харта от Русия е от основно значение и страните членки на ЕС не бива да попадат в капана да позволят на Русия да подкопае съществуващите правила чрез започване на преговори по ненужен нов договор, пише "Файненшъл таймс".

Страните членки на ЕС трябва да разберат още нещо - че една обща енергийна стратегия е нещо от фундаментално значение за ЕС. Някои държави от ЕС все още са склонни да развиват двустранни отношения с Русия в енергийната област и с това отслабват общата позиция на съюза на масата за преговори. Те трябва да разберат, че тази практика позволява на Русия да разделя и владее Европа в енергийно отношение. Солидарността сега е по-необходима отвсякога, пише в редакционната си статия "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?