ЕС: Турция все повече се отдалечава от влизане в общността

Според Анкара подобни коментари са лицемерни и не съответстват на действителността

ЕС: Турция все повече се отдалечава от влизане в общността

Европейският съюз (ЕС) констатира, че водените с Турция преговори за присъединяване на практика са в мъртва точка, а Анкара все повече се отдалечава от съюза. Това се посочва в заключителната декларация на срещата на външните министри на 28-те в Люксембург, съобщи Франс прес.

"Съветът отбелязва, че Турция все повече се отдалечава от ЕС. Поради това преговорите за присъединяване на Турция на практика са в мъртва точка", пише в документа на срещата, на която се обсъдиха перспективите за разширяване на ЕС.
 
Уточнява се, че "не се предвижда отваряне или затваряне на преговорна глава и не се предвижда никаква дейност по модернизиране на митническия съюз ЕС - Турция".
 
Тези изводи потвърждават заключенията на последния доклад на Европейската комисия за оценка на страните -  кандидатки за членство, който бе публикуван през април. В него ЕК също изключи отваряне на нова глава в преговорите по присъединяване на Анкара.
 
В сряда от турското външно министерство коментираха, че решението на Съвета на ЕС по общите въпроси, е "показател за двуличието и предубедеността на Европейския съюз". 
 
"ЕС за пореден път демонстрира несправедливо и нечестно отношение към Турция. Изявленията за това, че нашата страна се отдалечава от ЕС са лицемерни и не съответстват на действителността", се посочва в позицията на Анкара. 
 
Отношенията между Брюксел и Анкара силно се обтегнаха след опита за държавен преврат в Турция от юли 2016 г. и последвалите масови чистки срещу опозиция и журналисти.
 
В декларацията си външните министри на ЕС приветстват усилията на Турция за приемането на над 3.5 милиона бежанци на нейна територия, но изразяват и съжаление за "диспропорционалните мащаби и обхват на взетите мерки" след опита за преврат и призовават Турция "спешно да обърне негативната тенденция".
 
Сред поводите за безпокойство на министрите са "постоянното и тревожно отстъпление на правовата държава и основните права и влошаването на независимостта и функционирането на съдебната система", както и наказателните мерки срещу журналисти, университетски преподаватели, депутати и членове на политически партии, правозащитници и потребители на социалните мрежи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа