ЕС удължи с още една година санкциите срещу Русия

ЕС удължи с още една година санкциите срещу Русия

Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на украинския Кримски полуостров през 2014 г. с още една година, съобщиха световните агенции. 

В изявление на Съвета на ЕС от днес се казва, че той "остава твърдо ангажиран със суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост" и продължава "да осъжда нарушенията на международното право".
 
Решението е взето на заседание на министрите на селското стопанство и риболова на 28-те страни членки в Люксембург.
 
Санкциите бяха удължени до 23 юни 2019 г. Те се отнасят за гражданите на ЕС и компаниите от съюза. Санкциите забраняват вноса на продукти от Крим и Севастопол, преустановяват всякакви европейски инвестиции или покупки на недвижими имоти и туристически услуги там, отменят и спирките на круизни кораби и кацането на самолети на летищата в Крим с изключение на извънредни ситуации.
 
Мерките включват също забрана на износа на някои стоки и технологии, които може да се използват за транспорт, телекомуникации или в енергийния сектор - особено в петролния и газовия или в проучването за полезни изкопаеми, както и в отбранителния и финансовия сектор. Забранява се предоставянето на техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори.
 
Мерките, географски ограничени до Крим и Севастопол, се налагат успоредно с икономическите санкции срещу Русия заради ролята ѝ в украинския конфликт. Тези наказателни мерки срещу Русия изтичат на 31 юли 2018 г.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?