ЕС удължи с още една година санкциите срещу Русия

ЕС удължи с още една година санкциите срещу Русия

Европейският съюз удължи икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на украинския Кримски полуостров през 2014 г. с още една година, съобщиха световните агенции. 

В изявление на Съвета на ЕС от днес се казва, че той "остава твърдо ангажиран със суверенитета на Украйна и териториалната ѝ цялост" и продължава "да осъжда нарушенията на международното право".
 
Решението е взето на заседание на министрите на селското стопанство и риболова на 28-те страни членки в Люксембург.
 
Санкциите бяха удължени до 23 юни 2019 г. Те се отнасят за гражданите на ЕС и компаниите от съюза. Санкциите забраняват вноса на продукти от Крим и Севастопол, преустановяват всякакви европейски инвестиции или покупки на недвижими имоти и туристически услуги там, отменят и спирките на круизни кораби и кацането на самолети на летищата в Крим с изключение на извънредни ситуации.
 
Мерките включват също забрана на износа на някои стоки и технологии, които може да се използват за транспорт, телекомуникации или в енергийния сектор - особено в петролния и газовия или в проучването за полезни изкопаеми, както и в отбранителния и финансовия сектор. Забранява се предоставянето на техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори.
 
Мерките, географски ограничени до Крим и Севастопол, се налагат успоредно с икономическите санкции срещу Русия заради ролята ѝ в украинския конфликт. Тези наказателни мерки срещу Русия изтичат на 31 юли 2018 г.
Още от Европа

Защо бившият шеф на КПКОНПИ става консул?