ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

Външните министри на ЕС решиха в понеделник да удължат с шест месеца срока на икономическите санкции срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна, съобщиха световните информационни агенции. Новият срок е до края на януари 2016 година.

Санкциите засягат цели отрасли от руската икономика, включително банковото дело, отбраната и петрола, които не могат да се финансират от европейските пазари.

"Санкциите са удължени, докато Русия изпълни задълженията си, произтичащи от минските споразумения за прекратяването на огъня в Украйна", коментира британският външен
министър Филип Хамънд.

През миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че загубите на европейските потребители от санкциите срещу Русия могат да достигнат до 100 млрд. евро. Според него стокооборотът между Русия и Европа е намалял с близо четвърт, докато със САЩ той е нараснал с 5.6%.

В същото време руският държавен глава заяви, че Москва не води агресивна политика и не претендира за статута на супердържава.

"Не ми харесва това, че говорите (вие от ЕС) за агресивен характер на нашето поведение. Вие не сте прави. Ние не действаме агресивно. Ние дълго време, може да се каже с десетилетия, мълчахме и предлагахме всякакви елементи на сътрудничество, но постепенно нас ни изтласкваха и изтласкваха, притиснаха ни до такава черта, от която повече не можехме да отстъпваме", коментира преди седмица Путин.

Външните министри на ЕС одобриха и започването на военноморска мисия за борба срещу трафика на мигранти в Средиземно море. На първо време мисията ще се свежда до увеличено наблюдение на каналджийските мрежи, които прекарват хиляди души в опасни пътувания от Либия към Европа.

Първото дислоциране на кораби, подводници, самолети и дронове се очаква след седмица.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?