ЕС удвоява предприсъединителната помощ за Турция

Страните от ЕС официално одобриха днес преработен документ Партньорство за присъединяване с Турция, предложен от Европейската комисия. Според документа предприсъединнителната помощ за Турция ще бъде в размер на марко над един милиарда евро в периода 2004 -2006 г. - което е двойно повече от първоначално предвидената помощ.

Документът изисква от Турция да направи множество политически реформи, тъй като все още има да се направят много неща в областта на правата на човека в Турция, каза гръцкият заместник-министър на външните работи Тасос Гианитис.

Турция трябва да засили независимостта и ефикасността на съдебната си система, да осигури ефективно спазване на правата на човека и на малцинствата и да засили борбата срещу изтезанията.

В съответствие със споразумението, постигнато между ръководителите на страните от ЕС на срещата на върха на съюза през декември 2002 г. в Копенхаген, Европейската комисия ще направи през ноември преценка на реформите в Турция и ще представи в края на 2004 г. доклад, въз основа на който страните-членки на ЕС ще решат дали да започнат преговори за присъединяване с Анкара.

Започването на преговорите ще зависи силно от ситуацията в Кипър.

Планът за повторно обединение на острова, предложен от ООН, остава на масата и може да бъде основа за нови преговри, каза днес еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген.

Ако положението не се задвижи преди края на следващата година, това ще усложни нещата, посочи Ферхойген.

Турция пътвърди ангажиментите си за вътрешната демократизация и стремежа си да започне преговори за присъединяване към ЕС през 2004 г.

Знаем, че прилагането на политическите критерии е основно и желаем да ускорим този процес, за да започнем преговори за присъединяване през 2004 г. без отлагане, заяви каза днес в Люксембург турският външен министър Абдуллах Гюл, цитиран от АФП.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?