ЕС уговаря с Либия “кръвнина” за освобождаване на българките

ЕС уговаря с Либия “кръвнина” за освобождаване на българките

Дискретни преговори се водят между семействата на либийските деца, заразени с вируса на СПИН, и Европейския съюз, които може да доведат до споразумение, позволяващо задържаните в Либия българските медицински сестри да избегнат смъртното наказание. Това съобщи в петък Франс прес, позовавайки се на либийски източници, предаде БТА. 

"Европейците предлагат компромис, който семействата сега проучват заедно с Фондация Кадафи. Възможно е съвсем скоро да се стигне до решение", заявил пред АФП говорителят на семействата Идрис Лага.

Семействата настояват децата им да могат да получават медицински грижи през целия си живот в Либия, както и в чужбина, а също и да получат финансова компенсация, пояснява той.

“Ако условията ни бъдат изпълнени, Либийският върховен съд, който трябва да се произнесе по въпроса, ще може да прецени, че е била “платена кръвнина”, казва Лага.

Говорител на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер е заявил, че “не може да навлиза в подробности, с оглед на деликатния характер на случая.

В петък либийският официоз "Ал Джамахирия" призова Триполи да скъса връзките с България, която, според вестника, "изпитва единствено омраза и враждебност към либийския народ", предаде още Франс прес.

"Ал Джамахирия" отбелязва, че "България би трябвало да се извини на либийския народ за съучастието на българките убийци в престъпното заразяване с вируса на СПИН на либийски деца".

"Бяхме изненадани да установим, че тя (България) проявява пълно незачитане на живота на нашите деца и дискредитира нашето правосъдие, затова призоваваме за скъсване на отношенията с тази страна, която изпитва единствено омраза и враждебност", продължава "Ал Джамахирия".     

Вестникът упреква София , че "разпространява клеветнически твърдения на една продажна агенция", имайки предвид палестинската информационна агенция Маан, която на 14 май съобщи, че здравето на либийския лидер Муамар Кадафи сериозно се е влошило.

Либийският официоз обвинява още България, че политизира случая с медицинските сестри, пише АФП и припомня накратко хронологията на процеса.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?