ЕС: Украйна без споразумение за асоцииране, ако не бъде освободена Тимошенко

Юлия Тимошенко

Литовската президентка Далия Грибаускайте заяви, че Европейският съюз няма да подпише споразумение за асоцииране с Украйна, докато бившата украинска министър-председателка Юлия Тимошенко не бъде освободена от затвора, съобщи Асошиейтед прес.

Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че за да бъде подписано споразумение за асоцииране през ноември, Украйна ще трябва да извърши важни реформи, включително да реши въпроса с Тимошенко, чието лишаване от свобода според  Запада е политически мотивирано.

"Без това няма да бъде подписано споразумение", заяви тя на форума Ялтенска европейска стратегия.

Русия се противопоставя на споразумението и иска да привлече Украйна във воден от Москва икономически съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинският президент Виктор Янукович каза, че се опитва да реши въпроса с Тимошенко, за да изпълни исканията на европейските лидери, но засега не е взето категорично решение, посочва Ройтерс.

"Опиваме се и се стремим дори днес да намерим начин да уредим този труден въпрос, свързан с Тимошенко. За момента още не сме казали нито "Да", нито "Не" (що се отнася до нейното освобождаване)", заяви той.

По думите му обаче животът ще продължи, дори Украйна да не подпише споразумение с ЕС.

Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле каза, че споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС би било от полза за страните членки на общността, защото би улеснило достъпа на европейски стоки до украинския пазар, а също и за Украйна, тъй като би ѝ дало достъп до пазар, който е десет пъти по-голям от нейния вътрешен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?