ЕС укрепва връзките си с 6 бивши съветски републики

Европейският съюз одобри план за укрепване на връзките с Украйна, Грузия и още четири бивши комунистически държави - решение, което най-вероятно ще подразни Русия, предаде Ройтерс в петък.

В комюникето от завършилото в Брюксел заседание на Европейския съвет се казва, че съюзът трябва да представи обща финансова помощ в размер на 600 млн. евро до 2013г. на тези държави, които включват и Азербайджан, Армения, Молдова и Беларус, и да потърси по-близко сътрудничество с тях в сферата на енергийните доставки.

Дипломати отбелязват, че финансовата помощ за страни нечленки на ЕС, която е част от инициативата "Източно партньорство", е била одобрена въпреки опитите на някои южноевропейски държави да предотвратят включването на тази помощ в официалната декларация на срещата на високо равнище.

Планът предвижда постепенно създаване на зона за свободна търговия с тези шест държави. От общата помощ на стойност от 600 млн. евро, около 350 млн. евро ще бъдат отделени за създаване на нови фондове за укрепване на държавните институции, граничен контрол и съдействие за малки компании.

Въпреки че схемата е скромна и не предлага перспективи за членство в ЕС, тя вероятно ще подразни Русия, тъй като Москва гледа на тези държави като на своя традиционна сфера на влияние, изтъкват дипломати от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?