ЕС усилва натиска над Судан

Външните министри на страните от Европейския съюз потвърдиха, че ще поискат ООН да наложи санкции на Судан, ако правителството не успее да сложи край на етническото насилие в западния регион Дарфур, отнело живота на над 50 хиляди души.

На срещата си в Брюксел министрите също така призоваха Судан да позволи изпращането на повече хуманитарни работници, които да доставят храна и завивки за стотиците хиляди избягали в Чад от насилието в Дарфур.

Президентът на Судан Омар ал Башир по-рано изрази готовност да сътрудничи с международната общност по кризата, която според него може да се реши чрез диалог.

Но един от лидерите на суданските бунтовници, Халил Ибрахим посочи, че ръководеното от него "Движение за справедливост и равенство" няма да преговаря с правителството, докато не бъдат разоръжени арабските милиции, обвинявани за масовите убийства в Дарфур.

Международните хуманитарни организации в съседен Чад, които върнаха своите служители в два лагера за судански бежанци съобщиха, че техен приоритет е да помогнат на хилядите хора, останали без храна.

Международните представители в района отбелязват, че размерите на трагедията са огромни. Според Лезли Келфоу, служител на правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч", броят на избитите е между 30 и 50 хиляди души, предаде Би Би Си.

В същото време суданският министър на външните работи пристигна в Турция, за да разговаря с турския си колега Абдуллах Гюл и други турски представители, предаде Асошиейтед прес.

В центъра на внимание на срещата между суданския външен министър Мустафа Осман Исмаил и турския му колега се очаква да бъдат кризата в Дарфур и други въпроси от двустранен интерес.

Преди 17 месеца в Дарфур избухна бунт на чернокожото население срещу доминираното от араби правителство в Хартум, който доведе до тежка хуманитарна криза. Съединените щати, 25-те страни-членки на ЕС и хуманитарни организации обвиняват суданското правителство, че подкрепя арабските милиции "Джанджауид", които са виновни за смъртта поне на 30 хиляди души и за прогонването от домовете им на над един милион чернокожи суданци от началото на конфликта.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?