ЕС успокои САЩ: НАТО няма да има европейски конкурент

Участниците в срещата на върха на ЕС в Брюксел са се съгласили с единодушие, че общата европейска политика в областта на отбраната ще допълва НАТО, а няма да представлява нейна алтернатива, заяви италианският премиер Силвио Берлускони, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Той каза, че страховете на САЩ в това отношение трябва да бъдат уталожени.

"Не мисля, че за в бъдеще ще възникват подобни недоразумения", заяви Берлускони в края на двудневната среща на ЕС в Брюксел, цитиран от Би Би Си.

По-рано тази седмица американският посланик в НАТО Никълъс Бърнс беше заявил, че европейските отбранителни инициативи са "най-значителната заплаха за бъдещето на НАТО".

Ширак бил "нещо като говорител" на Шрьодер

Според френския президент Жак Ширак фактът, че на днешното заседание на Европейския съвет той е бил "говорител" на германския канцлер Герхард Шрьодер, е знак за взаимно доверие и приятелство, предаде АФП. Ширак подчерта, че не е бил представител, а "нещо като говорител на германския канцлер, който също би могъл по някакъв начин да е говорител на френския президент, ако той по една или друга причина отсъства".

Споделяне

Още от Свят