ЕС увеличи помощта за Пакистан

ЕС увеличи помощта за Пакистан

Европейският съюз обяви в сряда, че ще предостави още 30 милиона евро в помощ на засегнатите от катастрофалните наводнения в Пакистан. Така общият размер на осигурената от ЕС помощ стигна 70 млн. евро, като в тази сума не се включват дарения от отделни страни членки, с които общият размер на средствата надхвърля 110 млн. евро, предаде ББС.

Преди това Великобритания разкритикува като "ужасяващо неадекватна" международната реакция на кризата в Пакистан, който междувременно е заплашен от нови наводнения.

Според данни на властите около 20 млн. души са засегнати от бедствието. ООН обяви, че 6 милиона човека се нуждаят от спешна помощ, но повечето все още не получават такава.

Независимо от милионите долари, които вече бяха осигурени за Пакистан, помощта не достига до нуждаещите се. Три седмици след опустошителните дъждове, около една пета от територията на страната е под вода. Поне 2 милиона души са бездомни. Заплахата от заразни болести като холера е сериозна, тъй като деца и възрастни газят до кръста в мръсна вода.

ООН заяви, че е получила по-малко от половината от необходимите 460 млн. долара помощ за Пакистан. Световната организация твърди, че най-голямото предизвикателство не е достъпът до поразените райони, а недостигът на базисна помощ за пострадалите – подслон, храна и питейна вода.

Министър-председателят на страната Юсуф Раза Джилани заяви пред СиЕнЕн, че международната общност може да е уверена, че помощта ще стигне действително до хората, които се нуждаят.

Според опозиционния лидер и бивш премиер Науаз Шариф обаче притокът на международна помощ е намалял, защото хората искат по-голяма прозрачност от правителството. Той предложи да се формира коалиция от независими представители, които да поемат дистрибуцията на помощите.

Правителството на Пакистан се опитва да увери външните донори, че предоставените средства за подпомагане на пострадалите от наводненията няма да попаднат в ръцете на екстремистите. Вътрешният министър Рехман Малик заяви пред ББС, че няма да се допусне талибаните да се възползват от кризата.

Случилото се бе напълно неочаквано. В историята на тази част на света не е имало подобна катастрофа, каза той.

Оцелелите от бедствието са недоволни от мудността, с която властите реагират на бедствието. Има все повече съобщения за пострадали от наводненията, които излизат на протести с искания за помощ от правителството.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, която съобщи в сряда за увеличената помощ от страна на ЕС, заяви, че Пакистан е изправен пред "две катастрофи в една". Тя каза, че най-много са смъртните случаи в северната част на Пакистан, която е опустошена от вътрешни конфликти, а след това засегната от поройните дъждове. По-ниската южна част на страната, където са селскостопанските земи, на които населението разчита за прехраната си, е заляна от прииждащите води, които бавно, но постоянно се увеличават.

Досега 12 държави от ЕС, сред които и България, са уведомили Центъра за мониторинг и информация към Европейската комисия, който се задейства при природни бедствия и хуманитарни кризи, че имат пълна готовност да окажат помощ на Пакистан.

Отпуснатите от ЕС 70 млн. евро са само за посрещане на най-неотложни нужди на населението в наводнените райони, чиято площ надхвърли територията на Италия.

Кристалина Георгиева съобщи, че ще замине в началото на другата седмица в Пакистан, за да проследи координацията на усилията на всички, които искат да помогнат в този тежък момент, както и да обсъди с пакистанските власти как може да се подпомогнат още по-ефикасно предприетите хуманитарни действия.

Комисар Кристалина Георгиева съобщи, че до края на другия месец ще направи предложения за усилване на възможностите за отговор на страните в ЕС при природни бедствия. Тя не уточни дали ще бъдат създадени постоянни специални "сили за бързо реагиране" при такива бедствия, каквито идеи има, тъй като въпросът сега се обсъжда.

При всяко положение обаче трябва да има пълна яснота за възможностите на европейските страни и на ЕС като цяло да действат в отговор на природни бедствия. Дали ще са специални сили или мрежа под общ контрол - това се обсъжда сега. ЕС обаче трябва да разполага с готови възможности за действие при природни бедствия, изтъкна Георгиева.

Тя смята също да предложи в бъдеще да се увеличат планираните в ЕС средства за хуманитарна помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят