ЕС въвежда нови правила за сваляне на файлове от интернет

ЕС въвежда нови правила за сваляне на файлове от интернет

Европейският съюз (ЕС) се нуждае от нови правила за свалянето на файлове от интернет, които биха могли да улеснят достъпа на потребителите до музика и филми, без да прибягват до пиратство. Това заяви в четвъртък еврокомисарят за информационното общество и медиите Вивиан Рединг, цитирана от Ройтерс.

Комисията трябва да обмисли нови закони, които биха могли хармонизират интересите на притежателите на интелектуална собственост и потребителите, които сърфират в интернет, посочи Рединг, очертавайки приоритетите на ЕК в следващите пет години.

Сегашните закони са неразумни и изглежда предразполагат хората, особено младото поколение, да свалят незаконно информация, добави тя.

"Интернет пиратството изглежда става все по-секси особено за дигиталните фенове“, посочи Рединг, подкрепяйки тезата си с изследване, според което през последните месеци 60 на сто от хората на възраст между 16 и 24 г. са сваляли от интернет аудиовидео файлове без да плащат.

Тя посочи като друг свой приоритет ускоряване на дигитализацията на книги (преобразуването им в електронен файл), тъй като 90 процента от книгите в европейските библиотеки вече не се предлагат на пазара.

ЕК трябва също да се стреми да насърчава плащането чрез мобилни телефони, като предложи общи правила.

Еврокомисията също така ще поощри видео-конферентните разговори за намаляване на бизнес пътуванията, което ще намали изхвърляните в атмосферата въглеродни емисии.

“Ако бизнесът замени само 20 процента от командировките си с видео-конферентни връзки, това ще спести 22 млн. т. вредни парникови газове годишно“, каза Рединг.

Тя заяви също така, че ще настоява пред правителствата на европейските страни да не чакат до 2012 г. за преминаването от аналогова към цифрова телевизия, каквото е изискването на ЕС. Това ще спомогне изключително за развитието на мобилния широколентов интернет

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?