ЕС въвежда нови санкции срещу руски банки, оръжейни и енергийни компании

Москва отговори със заплаха да спре вноса на автомобили

ЕС въвежда нови санкции срещу руски банки, оръжейни и енергийни компании

Новите санкции срещу Русия ще влязат в действие в петък, след като европейските лидери стигнаха до споразумение, потвърди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Тoй уточни, че ЕС ще може да отмени санкциите след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна, като оценката ще бъде направена до края на септември.

Малко по-рано говорител на британския премиер Дейвид Камерън съобщи, че съгласието е било постигнато в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери - председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци

Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия.

ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за прекратяване на огъня, което като цяло се спазва.

Новите икономически санкции на ЕС срещу Русия забраняват финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други компании от енергийния отрасъл, посочи Европейският съвет, цитиран от Франс прес.

Според европейски източник забраната може би ще визира петролните компании "Роснефт" и "Транснефт", както и петролния клон на газовия гигант "Газпром".

Санкции се въвеждат и срещу пет държавни банки. Европейски граждани и компании няма да могат повече да предоставят заеми на тези пет големи руски банки, държавна собственост, уточни Европейският съвет.

Европейският съвет съобщава и за въведени санкции срещу 24 физически лица. На тях се налага забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите. Тези хора са замесени в действия срещу териториалната цялост на Украйна. Сред тях са и нови ръководни фигури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, членове на ръководството на Крим, както и руски олигарси и политици, посочва Европейският съвет.

Санкциите ще засегнат и проекти в областта на петролодобива. Според санкциите няма да бъдат предоставяни услугите, необходими за проучването на петролни находища в Арктика, за дълбоководното проучване на петролни находища и за проекти в областта на шистовия петрол.

На този фон Москва обяви, че вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов, но "все пак се надява, че здравият разум ще победи и тези мерки няма да бъдат необходими".

Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, съобщи, че вторият пакет може да ограничи вноса на автомобили и някои стоки на леката промишленост.

"Има цяла редица неселскостопански стоки, където нашите (най-вече европейски) партньори зависят повече от Русия, отколкото Русия от тях. Това се отнася, например, за вноса на автомобили, най-вече употребявани автомобили, някои видове стоки на леката промишленост, които можем да произвеждаме и сами. Не всички, някои видове облекло", посочи помощникът на Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа