ЕС въвежда задължителна оценка на пътищата на пет години

ЕС въвежда задължителна оценка на пътищата на пет години

Съветът на ЕС прие в понеделник промени в правилата за пътната безопасност, с които се въвежда задължителна оценка на състоянието на пътищата на всеки пет години.

Целта е да бъде намален броят на смъртните случаи и тежките наранявания с по-добро проектиране и поддържане на пътищата, тунелите и мостовете, се посочва в съобщение на Съвета.

ЕС цели до края на следващата година да постигне намаление наполовина на смъртните случаи на пътя в сравнение с данните от 2010 г., а до 2050 г. броят на загиналите да бъде сведен почти до нула.

От държавите ще се изисква да оценяват безопасността на цялата пътна мрежа поне веднъж на всеки пет години. На базата на тези анализи трябва да се предприемат необходимите промени за подобряването на състоянието на пътищата. Първите оценки на цялостната пътна безопасност се очакват най-късно през 2024 година.

Ще стане задължително при изготвянето на оценките да се вземат предвид пешеходците, колоездачите и другите уязвими участници в пътното движение. През 2017 г. в почти половината от смъртните случаи на пътя в ЕС е имало представители на тези уязвими групи, се отбелязва в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?