ЕС възнамерява да реши до края на годината за визовата либерализация за Украйна

ЕС възнамерява да реши до края на годината за визовата либерализация за Украйна

Европейският съюз възнамерява да реши до края на годината въпроса с визовата либерализация за Украйна, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

"Украйна изпълни всички условия, сега ние сме длъжни да предоставим визова либерализация. Независимо от трудностите между страните членки и Европарламента ние сме способни да решим този въпрос до края на годината", каза Юнкер на пресконференция след срещата на върха ЕС-Украйна в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че страните в ЕС са постигнали съгласие, че Украйна е готова за либерализиране на визовия режим. "Обсъдихме визите. Щастлив съм, че всички страни членки смятат, че Украйна е готова за отменяне на визовия режим", каза той и уточни, че в тази връзка предстои ЕС да уреди вътрешните нормативни въпроси.

ЕС се ангажира до края на годината да реши въпроса с отказа на Холандия да ратифицира споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, отбеляза Туск. "Моята задача е да приключа процеса на ратификация. Работим усърдно за намиране на решение до срещата на върха през декември", добави той.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда ЕС да изпълни дадената днес дума и до края на годината да либерализира визовия режим за Украйна.

"Радвам се на оптимистичните прогнози на Юнкер преговорите да приключат до края на годината, сегашните разногласия са по същество стилистични", каза той, като подчерта, че след днешната среща той също е оптимист.

На 17 ноември Съветът на ЕС обяви, че отменянето на туристическите визи за Украйна може да влезе в сила само едновременно със задействането на европейския механизъм за замразяване на безвизовите режими. Механизмът се разработва от Европейската служба за външни действия, оглавявана от Федерика Могерини, в рамките на стратегия на ЕС за контрол върху миграцията.

Тази система ще предостави на Брюксел законови инструменти за замразяване на безвизовите режими без денонсиране на съответното споразумение с трета страна, ако нейни граждани масово злоупотребяват с безвизовия режим.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?