ЕС възобновява преговорите с Белград

В Белград бяха възобновени преговорите за сближаване на отношенията между Европейския съюз и Сърбия и Черна гора, предаде в сряда ББС.

Разговорите започнаха въпреки неуспеха на Сърбия да залови обвинения във военни престъпления Ратко Младич.

ЕС беше заплашил да прекъсне последният кръг от преговори по подписването на споразумение за стабилизация и присъединяване, но реши да не го прави след положителния доклад през миналата седмица от прокурора на трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте.

Сръбските власти въздъхнаха с облекчение, когато ЕС реши да им даде още един месец да заловят Младич, коментира кореспондентът на ББС в Белград.

След получаването на доклада на Дел Понте, еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че съществува така наречената “вероятна възможност за конкретен резултат в следващите седмици”.

Белград заяви, че има политически препятствия през ареста на Младич – а именно силно опозиционно националистично движение, придружено с враждебност към трибунала за военни престъпления в Хага от страна на широка част от сръбската общественост – враждебност, подсилена от смъртта в затвора на бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Сръбското правителство призна, че Младич е укриван от военните до 2002 г и че семейството му е получавало пенсия заради него до декември миналата година.

Заедно с цивилния си съратник Радован Караджич, той е най-търсеният беглец в Европа, обвинен задочно в геноцид и перстъпления срещу човечеството.

Младич е обвинен в организиране на убийството на близо 8 хил. мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. и в обсадата на Сараево, при която загинаха около 10 хил. души.

ЕС заяви, че ще препотвърди дали да продължи преговорите си със Сърбия и Черна гора в края на април.

Споделяне

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?