ЕС вдига драстично акциза на цигарите

ЕС вдига драстично акциза на цигарите

Съветът на министрите на икономиката и на финансите на страните от ЕС (ЕКОФИН) одобриха драстичното увеличение на акциза на цигарите, които се продават в общността, от 1 януари 2014 г. Съобщение за приетото решение бе разпространено от съвета във вторник, а мотивите за него са грижите за опазване на общественото здраве.

Според одобрената директива за акциза в частта му за цигарите и тютюневите изделия минималният специфичен акциз става 90 евро за хиляда къса, а пропорционалният се запазва почти същият - 60% върху продажната цена спрямо сегашните 57%.

За България и още 7 страни - Гърция, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Румъния, които не са достигнали сегашния минимален праг на акциза, или са направили това едва в последните месеци, беше даден 4-годишен преходен период да въведат новите ставки - до 1 януари 2018 година.

През този период страните-членки, въвели по-високия акциз, ще имат право да налагат на гражданите на България и останалите 7 страни, в които тютюневите изделия са с по-нисък акциз, лимит за внос на цигари на тяхна територия - до 300 къса или 15 кутии на човек.

У нас последното вдигане на акциза бе в края на миналата година и е в сила от 1 януари тази година. Тогава общата акцизна ставка бе увеличена от 54 на 76 евро с обяснението на финансовия министър Симеон Дянков, че следващата година акцизът върху цигарите ще остане непроменен за сметка на акциза на горивата, който ще бъде увеличен.

Според Дянков България трябва да следва средните равнища на акциза в ЕС, а не минималните, за да е по-лек преходът ѝ през 2018 година към исканите равнища.

В момента в страната все още се продават цигари на досегашните цени, но когато тези количества бъдат изчерпани, което вероятно ще стане до началото на март, продажните цени на новите цигари ще са между 20 и 60% по-високи. Очакванията са най-продаваните български цигари "Виктори" да се продават за 4.40 лв.

При акциз от 90 евро на 1000 къса и при запазени други условия, през 2018 г. най-масовите български цигари ще станат около 5.50-6.00 лева или 3 евро, колкото е средната им цена в момента в повечето европейски страни.

Министрите одобриха и вдигане на акциза върху тютюна. От 20121 година минималната ставка става 40 евро за килограм плюс 40% от продажната цена. През 2013 г. ставката ще е 47 евро за килограм и 43% от продажната цена, от 2015 г. - 54 евро плюс 46%. От 2020 година акцизът трябва да достигне 60 евро на килограм плюс 50% от продажната цена.

Споделяне

Още от Бизнес