ЕС вдигна санкциите срещу Либия и я предупреди за българските медици

Външните министри на ЕС одобриха отмяната на санкциите, включително и на оръжейното ембарго срещу Либия и изразиха загриженост за съдбата на петте осъдени на смърт български медицински сестри, но без да поставят това като условие за вдигане на санкциите.

Европейският съюз е много загрижен за съдбата на петте български медицински сестри и на палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, и ще продължи да оказва натиск над либийските власти да се отнесат с внимание към тях. Това заяви британският външен министър Джак Стро след заседанието в понеделник, цитиран от Ройтерс.

В декларация министрите настояват Триполи да реши възможно най-бързо проблема с българските медици, който остава едно от последните препятствия за пълно нормализиране на отношенията на европейските страни с режима на Муамар Кадафи, отбеляза Франс прес.

Върховният съд на Либия ще обяви окончателните присъди до пет месеца

Най-късно до края на февруари следващата година ще има присъда от Върховния съд в Либия по делото с петте български медицински сестри, прогнозира в понеделник либийският адвокат на българките Осман Бизанти пред Дарик радио. Според него българските адвокати трябва отново да посетят Триполи в началото на декември. По време на последната си визита в затвора "Джудейда" адвокатите са направили всичко възможно, за да успокоят българките и да ги уверят в оптимистичните си очаквания за изхода на процеса. Условията, при които българските са настанени в затвора, са добри, заяви още Бизанти.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: