ЕС вкара четири нови офшорки в черния си списък

ЕС вкара четири нови офшорки в черния си списък

Четири нови офшорни държави или територии бяха вкарани във вторник от финансовите министри на Евросъюза в списъка на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане, съобщиха от Брюксел във вторник.

Това са Каймановите острови, Палау, Панама и Сейшелските острови, тъй като не са постигнали спазване на изискваните от ЕС стандарти в определения им срок. Те се присъединяват към досегашните осем юрисдикции в черния списък. Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Самоа, Оман, Тринидад и Тобаго, Вануату и Американските Вирджински острови продължават да не покриват изискванията на Брюксел за съдействие при данъчното облагане.

В същото време над половината от държавите, обхванати от проведения през 2019 г. процес по съставяне на списъци, бяха заличени от всички списъци, тъй като вече удовлетворяват всички стандарти за добро управление в областта на данъчното облагане.

"Списъкът на ЕС на юрисдикциите, които не съдействат в областта на данъчното облагане, е средство за постигането на осезаеми подобрения на прозрачността на данъчното облагане в света. Анализираните до момента национални данъчни режими са 95 — и повечето от тях вече удовлетворяват нашите стандарти за добро управление", коментира след актуализацията Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката.

По думите му вече са премахнати над 120 вредоносни данъчни режима в света, а десетки държави са започнали да прилагат стандарти за прозрачност на данъчното облагане.

"Очакванията на гражданското общество към нас са да осигурим адекватно облагане на най-богатите хора и дружества, поради което всяка юрисдикция, която им позволява да избягват задълженията си, трябва да си понесе последиците. Днешните решения са знак за сериозните намерения на ЕС в тази връзка", допълва Джентилони.

При съставянето на списъците ЕС оценява юрисдикциите по три основни критерия - данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и фактическа икономическа дейност. На тези, които не покриват нито един от критерии, се дава срок за отстраняване на слабостите.

Следващото актуализиране на списъка на ЕС ще е през октомври 2020 г. Дотогава Еврокомисията и държавите членки ще продължават диалога с юрисдикциите с все още неизпълнени задължения и ще се наблюдават извадените от списъците държави дали реално прилагат доброто управление в областта на данъчното облагане.

От 40-те юрисдикции, проучени след последната значителна актуализация на списъка на ЕС през март 2019 г., почти дванадесет вече удовлетворяват изискванията и бяха заличени от всички списъци. Това е знак за положителните резултати, допълват от ЕК.

Освен накърнената си репутация поради присъствието си в списъците на ЕС, тези юрисдикции понасят последици като въвеждането срещу тях на защитни мерки както на равнището на ЕС, така и на равнището на държавите членки. На равнището на ЕС това се изразява в разпределянето на средствата на ЕС. На национално равнище държавите членки следва да прилагат насрещни мерки в изпълнение на съгласувания между тях координиран подход.

Споделяне

Още от Бизнес