ЕС влага един милион евро в квартал "Моленбек" в Брюксел

ЕС влага един милион евро в квартал "Моленбек" в Брюксел

Квартал "Моленбек" в Брюксел, който се прочу като "гнездо на джихадисти" покрай миналогодишните атентати в града, получава от ЕС един милион евро за приобщаване, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА.

Следващата седмица еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу ще посети квартала - рядък жест на внимание към местната имигрантска общност от арабски произход. Крецу ще посети няколко места, създадени и развити с европейски средства, където местните жители могат да получат допълнително образование и да се заемат с предприемачество.

Отпуснатите от ЕС средства бяха поискани от белгийското правителство в края на миналата година, няколко месеца след атентатите. Жители на "Моленбек" бяха сред основните извършители на терористичните нападения в Брюксел и Париж от 2015 г. насам.

Изследване, представено в петък в местни медии, отчита, че за белгийците най-важно е здравето, но на второ място са поставени доходите. Жителите на Белгия се чувстват най-потиснати, ако са болни или ако не могат да си позволят средния за страната стандарт.

Квартали като "Моленбек" са сред най-бедните райони в Белгия, където мнозина са безработни и преживяват на социални помощи, без подходящо образование и без големи перспективи за лично развитие.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?