ЕС внася в съда битката за бюджета

Европейската комисия реши да започне съдебни действия за отмяна решение на финансовите министри от ЕС.

Решението засяга отмяната на бюджетните правила, според които страна-членка с повече от определения бюджетен дефицит трябва да бъде наказана, предаде Би Би Си.

Правилата бяха създадени, за да се осигури стабилността на единната европейска валута - еврото.

Министрите от ЕС решиха да не налагат глоби на Франция и Германия за продължително надвишаване на бариерата от 3% бюджетен дефицит, което правят трета поредна година.

Преди време обаче финансовите министри от съюза препоръчаха само план за действие, а не налагане на глоби.

Ако съдебната атака успее, ще се стигне до налагането на дисциплинарни действия срещу двете държави, които нарушиха ограниченията, въведени от т.нар. Пакт за стабилност и растеж на ЕС.

Решението да се пренебрегнат правилата на пакта, взето миналата година, се дължи отчасти на нежеланието на част от страните - членки на ЕС да налагат наказания на двете най-мощни държави в съюза.

Комисията призова правителствата на ЕС да подкрепят препоръка, според която Франция и Германия ще трябва да направят сериозни ограничения в разходите през 2004 г.

Париж и Берлин обаче изтъкнаха, че стриктните ограничения на пакта трябва да бъдат отслабени в момент на икономически спад.

Двете страни са на път да нарушат таваните за дефицита за трета поредна година.

Лидерът на Либералдемократите в Европейския парламент Граам Уотсън приветства решението на Европейската комисия.

Да не се предприемат съдебни действия би означавало тактическо приемане на министрите да забравят своите отговорности и отхвърлят разпоредбите, каза той.

Съществуваха и притесненияq че пренебрегването на бюджетните правила може да подкопае доверието на инвеститорите в единната европейска валута.

Някои анализатори обаче предупредиха, че конфронтацията между Европейската комисия и правителствата на ЕС може да доведе само до вреди.

Комисията казва, че съдебният иск има за цел да изясни дали решението на финансовите министри да суспендират споразумението е в съответствие с европейското право.

Нашата роля като пазители на споразуменията е да гарантираме, че заложените процедури се спазват, каза говорителят на ЕК.

Комисията поиска Европейския съд да разгледа случая по бързата процедура, което означава, че окончателното решение може да се очаква от три до шест месеца оттук нататък, вместо обичайните две години.

Германският финансов министър Ханс Айхел каза, че съдебната битка може да отложи спешно необходимите структурни реформи, целящи да съживят европейската икономика.

Би Би Си отбелязва, че по ирония на съдбата правилата на пакта са били въведени основно по настояване на Германия, която се опасявала, че по-малките европейски страни няма да могат да бъдат накарани да спазват фискалната дисциплина.

Споделяне

Още от Свят