ЕС все още е зависим от външни производители за вноса на лекарства

Жозеп Борел

ЕС беше зависим от вноса на предпазни маски в началото на пандемията и все още е зависим при вноса на някои лекарства. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното видеозаседание на европейските министри на отбраната.

Той отбеляза, че целта за постигане на европейска стратегическа самостоятелност е широка и засяга военното оборудване, технологиите, суровините, средствата за здравна защита. По неговите думи за постигането на целта за създаване на независими способности за противодействие на различните заплахи ще бъде необходимо време.

Борел добави, че в ЕС напредва сътрудничеството в развитието на общи проекти в областта на отбраната с подготовката на екипи, които да бъдат изпратени в държава от Общността, подложена на кибер нападение или засегната от здравна криза. По неговите думи напредва работата по разработването на ракети за нанасяне на точни удари.

Европейската отбрана е разпокъсана, оперативното сътрудничество не е достатъчно, има припокриване на способности, заяви върховният представител. Той даде за пример САЩ, които са взели на въоръжение само един танк, докато в Европа държавите са въоръжени с над 30 различни вида танкове. По неговите думи САЩ са въоръжени с четири вида бойни кораби, докато в Европа се използва много по-голямо разнообразие и това води до увеличени разходи за поддръжка.

Споделяне

Още от Европа