ЕС забрани вноса на животни от Великобритания

ЕС забрани вноса на животни от Великобритания

ЕС забрани в понеделник вноса на животни от Великобритания, заради случаите на шап в южна Англия, съобщи електронното издание “EUobserver”. “Европейската комисия ще приеме спешни мерки за забрана на износа на живи животни, месни и млечни продукти от засегнатата от вируса област”, заяви преди решението говорителят на ЕК, цитиран от Ройтерс.

Забраната ще се разпростре върху износа на животни, месо и млечни продукти от цяла Великобритания, а не само от зоната на зараза. Вирусът на шапа бе засечен във ферма в Съри. От Министерството на земеделието съобщиха, че всички говеда от фермата са били умъртвени. Около фермата е установена 3 км зона за защита и 10 км зона за наблюдение.

При избухването на шапната епидемия през 2001 година, правителството бе обвинено, че е задействало необходимите мерки твърде бавно и се е стигнало до разпростиране на заразата. Тогава вирусът на шапа достигна и до Ирландия, Холандия и Франция.

Според британската преса заразата е причинена от пробив в безопасността на биолаборатория, намираща се в района. Щамът от инфектираните животни е същият, който се съдържа в лабораторията "Пилбрайт" към правителствения ветеринарен институт и в частната компания “Merial animal health limited”.

Научният център е лицензиран да прави изпитания с вируса на шапа и по всяка вероятност вятърът е пренесъл заразата до фермата. Според правилата на ЕС 3-километровата зона за защита около мястото на зараза трябва да бъде държана поне 15 дни, а 10-километровата зона за наблюдение поне месец.  

Споделяне

Още от Свят