ЕС задейства контрамита за американския внос от петък

ЕС задейства контрамита за американския внос от петък

В петък - 22 юни, влизат в сила контрамитата върху американския внос в Европейския съюз, приети като ответни мерки срещу наложените от Доналд Тръмп от 1 юни тарифи от 25 на сто върху вноса на стомана и от 10 процента за импорта на алуминий, засягащи и Европа.

Ответните мерки на Брюксел  ще засегнат внос на американски стоки на стойност 2.8 млрд. евро (за около 3.2 млрд. долара), съобщи  европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом в специално изявление на ЕК. Ефектът от американските мита ще струва на страните от ЕС 6.4 млрд. евро.

Сред селскостопански и други американски продукти, които ще бъдат засегнати от европейските мита, са джинсите, мотоциклети,  уиски, както и царевица, фъстъци, портокалов сок и други.

"Ние не искахме да сме в тази позиция, но едностранното и необосновано решение на САЩ да наложи митнически тарифи върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, означава, че нямаме друг избор", заяви Малмстрьом.

"Правилата на международната търговия, които ние разработихме през годините заедно с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушавани без реакция от наша страна. Нашият отговор е грижливо премерен, пропорционален и напълно в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО)", посочи Сесилия Малмстрьом.

ЕС може да наложи мита и на други американски стоки в размер на 3.6 млрд. евро на по-късен етап - "след три години, или още по-скоро, ако има положително решение на търговските спорове в СТО", допълни европейският комисар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?