ЕС: Западните Балкани да се съсредоточат върху върховенството на закона

ЕС: Западните Балкани да се съсредоточат върху върховенството на закона

Страните от Западните Балкани трябва да се съсредоточат върху основните реформи, защитата на основните права, функционирането и независимостта на демократичните институции, както и върху регионалното сътрудничество. Това се казва в проекторешение на Съвета на министрите на ЕС по общите въпроси, цитирано от агенция Бета.

Съветът потвърждава посветеността си към разширяването на ЕС и посочва, че съюзът е решен да засили ангажимента си на всички равнища, за да стимулира политическото, икономическо и социално трансформиране на Западните Балкани, включително оказването на по-нататъшна помощ, основаваща се на видим напредък във върховенството на закона и социално-икономическите реформи, съобщи БТА.

"Съветът се радва на провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, и при условие, че са изпълнени условията от решенията на Съвета от март, и с Албания, колкото е възможно по-скоро след като Съветът одобри преговорните рамки с тези страни", се казва в цитирания от агенцията проектодокумент, който трябва да бъде приет на срещата на Съвета на 8 декември.

Междувременно продължават усилията за постигане на споразумение в спора между София и Скопие. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева посочи неотдавна, че на този етап все още не можем да кажем "Да" на Република Северна Македония за ЕС.

Преговорната рамка за РС Македония, която трябва да бъде одобрена единодушно от Съвета, все още не е одобрена, а това е необходимо, за да бъде свикана междуправителствена конференция на страната с ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?