Заради швейцарското "да" за ограничаване на имиграцията

ЕС заплаши, че ще преразгледа споразуменията си с Швейцария

Швейцарски вестник: "Една просперираща държава си причини сама голяма криза"

ЕС заплаши, че ще преразгледа споразуменията си с Швейцария

Референдумът, на който швейцарските избиратели, макар и с много малко мнозинство, се произнесоха за ограничаване на имиграцията и възстановяване на квотите за имигранти, предвещава сериозна политическа криза в отношенията между Швейцария и Европейския съюз, който вероятно ще бъде принуден да преосмисли близките си отношения с Конфедерацията и да сложи край на свободното движение на хората, което е в сила от 2002 г..

В неделя 50,3 процента от участвалите в референдума гласуваха с "да" на референдума, предложен от дясната популистка партия Демократичен съюз на центъра, която има най-много депутати в парламента. Промените ще засегнат най-вече работната сила от ЕС, откъдето в конфедерацията пристигат най-много мигранти.

"Швейцарците (казват) на европейците: Вън!", гласи красноречивото заглавие на белгийския френскоезичен всекидневник "Соар", който отбелязва, че двустранните споразумения между Швейцария и ЕС са били "изпратени на гилотината" с разлика от само 19 516 гласа при общо 3 милиона избиратели.

Европейската комисия разкритикува резултата от допитването и предупреди швейцарските власти, че "ЕС ще анализира възможните последици от тази инициатива за целия комплекс от отношения между Евросъюза и Швейцария".

Не можем да приемем подкрепените вчера ограничения чрез референдума в Швейцария, заяви говорителят на Европейската комисия Пиа Хансен, цитирана от БТА в понеделник. Топката сега е в полето на Швейцария, Берн трябва да реши какви отражения ще има вчерашният вот, посочи говорителката. По нейните думи въпросът ще бъде обсъден от еврокомисарите, както и от министрите на външните работи на ЕС. Хансен уточни, че решението как ще се отразят резултатите от вчерашния референдум е в ръцете на страните от ЕС в следващите часове и дни.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц допусна, че с оглед резултатите от референдума, възстановяващи квотите за имигранти в Швейцария, ЕС може да преразгледа споразумението за свободно движение на хора, сключено с конфедерацията. "Ако референдумът наложи на Швейцария да промени законодателството и да ограничи свободното движение също и за гражждани на ЕС, тогава ще трябва да реагираме и може би да преразгледаме споразумението", каза Шулц.

Европейският съюз ще трябва да преразгледа отношенията си с Швейцария, заяви от своя страна френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.
Швейцарският вот за ограничаване на имиграцията е лоша новина за Европа, но и за Швейцария, допълни Фабиюс и предупреди, че Швейцария се затваря в себе си и това ще има лоши последствия.

Най-лошият възможен резултат

Френският делови всекидневник "Еко" пише за "резултат с трудни за прогнозиране икономически последици". "Швейцарците ще затворят границите", отбелязва левият френски вестник "Либерасион". На страниците на изданието, френският политолог Жан-Ив Камю обяснява резултата на първо място с "икономическия егоизъм".

Консервативният германски вестник "Велт" пише, че Швейцария ще трябва да преразгледа близките си отношения с ЕС. Няма как нещата да продължат както досега, предупреждава изданието и подчертава, че дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП), която инициира референдума, "ще научи колко е трудно да се отделят положителните аспекти от двустранните договори с Брюксел от нежеланите аспекти".

Друг германски вестник, левоцентристкият "Берлинер цайтунг", проявява по-голямо разбиране към резултата от референдума: "Онези (германци), които се подиграват на страха (на швейцарците) от чужденците, би трябвало най-малкото да помислят над факта, че в Швейцария, делът на чужденците, който възлиза на 23 процента от цялото население, е близо три пъти по-висок от този в Германия."

Според испанския "Паис" това е най-лошият възможен резултат за повечето швейцарски политици и компании. В по-общ план изходът от референдума отразява надигането на популистки и ксенофобски настроения в цяла Европа три месеца преди изборите за Европейски парламент, коментира изданието.

"Една просперираща държава си причини сама голяма криза"

Печатът във френскоезична Швейцария е "повален" от "шамара" на успеха на референдума, обобщава Франс прес.

Вестник "Тан", цитиран от БТА, предупреждава, че предстоящото отпращане на контингентите от европейски работници е "исторически поврат в европейската политика на Швейцария, който ще има непредвидими последици". Излизащият в Женева всекидневник обръща внимание на рязкото разделение по въпроса между, от една страна, градовете, които са се обявили против ограничаването на имиграцията, и селата, които са подкрепили мярката, и между френско- и германоезична Швейцария, които съответно са гласували със "за" и "против", от друга.

"За пореден път регионите, които са най-слабо засегнати от имиграцията и свободното движение на хората, изразиха най-ясно своята воля да ги обуздаят", отбелязва "Тан" и изразява съжаление, че нито един представител на властите не е пожелал да помисли задълбочено за причините за тази нова пропаст между езиковите области, от една страна, и между градовете и селата, от друга.

Друг френскоезичен швейцарски вестник, "Трибюн дьо Женев", определя резултатите от референдума като шамар за Федералния съвет (правителството).

"Денят, когато една просперираща държава си причини сама голяма криза", пише излизащият в Лозана всекидневник "Вен катр йор". Вестникът отбелязва, че след като са отхвърлили на референдум през 1992 г. присъединяването на страната си към тогава Европейската икономическа общност, швейцарците са преживели трудно десетилетие с икономическа стагнация, повишаване на безработицата и влошено състояние на държавните финанси. Трудни времена чакат дълбоко интегрираната икономически, но много изолирана политически Швейцария, предупреждава изданието.

Две спонтанни демонстрации, организирани набързо във Фейсбук, се състояха снощи в Швейцария в знак на протест срещу резултата от референдума, посочва АФП. Между 500 и 600 души излязоха в столицата Берн и около 300 - в Люцерн. Те протестираха мирно и издигнаха лозунги като "Тяхната Швейцария - нашият кошмар", "Право на пребиваване за всички навсякъде" и "Срам ни е".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?