ЕС заплаши Иран със Съвета за сигурност на ООН заради ядрената му програма

Трите големи в ЕС - Франция, Германия и Великобритания - заявиха в петък пред партньорите си от съюза, че ако Иран поднови програмата си за обогатяване на уран ще изправят ислямската република пред Съвета за сигурност на ООН, съобщи Ройтерс.

В писмо до люксембургското председателство Париж, Берлин и Лондон твърдят, че преговорите с Техеран не напредват с желаните темпове, но ако Иран продължи режима на замразяване на всички дейности, свързани с обогатяването на уран, въпросът може да се реши от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В противен случай трите европейски сили заявяват, че няма да имат избор и ще поставят въпроса пред Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Ройтерс.

Изявлението на трите европейски държави е силен политически сигнал към Иран, посочва външнополитическият кореспондент на Би Би Си Пол Рейнълдс. Според него позицията съвпада със съобщеното от американски медии, че САЩ и ЕС са се договорили да следват общ подход спрямо Иран.

Неназовани американски представители, цитирани от в. Ню Йорк таймс, казват, че администрацията на президента Джордж Буш би се съгласила да предложи на Иран скромни инвестиции в икономиката - както обеща ЕС - ако страната се съгласи да прекрати постоянно обогатяването на уран.

Към момента Иран се е съгласил да замрази временно програмата си, докато преговаря с европейското трио търговски облекчения.

Иран отрича обвиненията на САЩ, че тайно се опитва да развива ядрени оръжия. След последната визита на Буш в Европа, обаче, Вашингтон обяви, че обмисля да подкрепи дипломатическите усилия на Европа.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?