ЕС заплаши Русия със санкции, ако признае Донецка и Луганска "народни републики"

Ако Москва признае изборите в самопровъзгласените Донецка и Луганска "народна република" в Източна Украйна, това може да доведе до нови санкции. Това предупреди ръководителят на представителството на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас, цитиран от Интерфакс.


"Това няма да помогне на интереса, който имаме в ЕС да преразгледаме санкциите и се опасявам, че може да предизвика нови негативни последици, които бихме желали да избегнем", каза Ушацкас.

 

Москва вече обяви, че ще признае изборите в самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.


"Озадачени сме, че Русия е готова да признае и да изпрати наблюдатели на избори, които са организирани от самопровъзгласени власти и които противоречат на Минските договорености", добави Ушацкас.

Той посочи, че ситуацията в Украйна придобива характеристики на замразен конфликт, "от който не печели никой - нито местните жители, нито руснаците, нито отношенията на ЕС с Русия".


По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще признае изборите в Донецка и Луганска "народни републики". Според него гласуването там не е в противоречие с Минските договорености и ще позволи да се узакони статутът на властите на тези "народни републики".


В отговор на изявлението на Лавров украинското външно министерство заяви, че може да приема подобно признаване само за предсрочните местни избори в Донецка и Луганска област на 7 декември, предаде ТАСС.


"Приемаме, че ръководителят на руското външнополитическо ведомство е имал предвид предсрочните местни избори в отделни райони на Донецка и Луганска област, които ще се произведат в съответствие със законодателството на Украйна на 7 декември 2014 година", се казва в изявление на министерството.

"Признаване легитимността на каквито и да било други избори еднозначно ще зачеркне логиката на Минските договорености и ще свидетелства за неспазването от руската страна на поетите от нея ангажименти по изпълнението на инициативите за установяване на мир в Донбас", посочва украинското външно министерство.

 

В Донецката "народна република" започна гласуването по интернет за неин лидер и парламент. Право на глас имат живеещите извън границите на ДНР. Онлайн гласуването ще продължи до 31 октомври.


На 2 ноември ще се извърши същото гласуване на територията на ДНР.

В отделни селища на Луганската "народна република" започна предварителното гласуване за неин лидер и парламент. В село Медвежанка близо до град Свердловск в местната поща е оборудвана подвижна избирателна секция. Безопасността се осигурява от няколко бунтовници с автомати.

 

В неделя в Свердловск ще работят четири стационарни избирателни секции и една в Червонопартизанск, заяви председателят на Териториалната избирателна комисия Алексей Сиров. По думите му предварителното гласуване с подвижни избирателни секции ще продължи до неделя, без събота, която ще е ден за размисъл.

 

Подобни подвижни избирателни секции работят на цялата територия на ЛНР, съобщиха от пресслужбата на "правителството" на самообявената "народна република".

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?