ЕС започва нова морска спасителна операция в Средиземно море

ЕС започва нова морска спасителна операция в Средиземно море

Европейската комисия реши да започне нова операция в Средиземно море в помощ на Италия да се справи с наплива на мигранти и призова страните членки да осигурят нужните средства, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Операцията "Фронтекс плюс" ще замени италианската операция "Маре нострум", създадена от Италия през октомври 2013 г. след две смъртоносни корабокрушения и която Рим заплашва да прекрати през октомври т.г.

Решението бе обявено от европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом след среща с италианския вътрешен министър Анджелино Алфано.

Комисията се надява да започне операцията "Фронтекс плюс" в края на ноември. Тя ще е разширение и сливане на двете операции на Фронтекс край бреговете на Италия "Хермес" и "Енея". Фронтекс е европейската агенция за сътрудничеството по външните граници на ЕС.

Успехът обаче ще зависи от приноса на страните членки, които ще трябва да се включат с повече средства и хора, подчерта Малмстрьом. Комисията и Италия също така ще поискат повече пари за финансиране на операцията, добави тя.

След започването на "Фронтекс плюс" Италия постепенно ще спре своята операция.

В рамките на италианската операция "Маре нострум" италианските ВМС спасиха над 100 000 нелегални имигранти от началото на тази година по данни на Рим, като хиляди други чакат по либийските брегове да се отправят към Европа. Тази операция струва на Италия по 9 милиона евро на месец.

Споделяне

Още от Европа