ЕС започва операция за спасяване на мигранти в Средиземно море

Европейският съюз започва новата си операция "Тритон” за спасяване на бедстващи мигранти в Средиземно море, предаде ДПА в събота. Мисията ще бъде ръководена от Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните членки - Фронтекс.

Операцията е организирана в отговор наголемия брой мигранти, които предприемат рисковани опити, често с фатален край, да достигнат Европа по море.

"Тритон” ще струва 2,9 милиона евро на месец. В началото в нея ще участват 65 служители, пет летателни апарата и седем плавателни съда, осигурени от 21 страни членки на ЕС.

Акцент в "Тритон” ще бъде поставен върху граничния контрол. При нужда обаче мисията ще се включва в спасителни акции. ЕС все пак настоява, че главната отговорност за помагането на хора в беда е на самите държави. Всички мигранти, спасени в рамките на европейската операция,ще бъдат предавани на Италия и Малта.

ЕС даде да се разбере, че "Тритон” няма да замени италианската "Маре нострум” - по-амбициозна операция за издирване и спасяване на бедстващи мигранти в Средиземно море. Новата европейска мисия ще е с много по-малък периметър на действие - до 30 морски мили (около 55 километра) от бреговете на Европа, 18 (32 км) от които в международни води.

"Маре нострум” е активна чак до бреговете на Либия - факт, който според критиците насърчава повече мигранти да пробват късмета си.

"Тритон” ще замени две други операции на Фронтекс – "Хермес” и "Еней”

Споделяне

Още от Свят