ЕС започва пилотни проекти за европейски университети

ЕС започва пилотни проекти за европейски университети

ЕС ще стартира от 2019 г. пилотни проекти за Европейски университети - мрежи от учебни заведения, в които може да се получи диплома с комбиниране на следване в различни страни от ЕС, обявиха българското председателство на ЕС и Европейската комисия, цитирани от Франс прес.

Европейската комисия иска да лансира пилотни проекти през 2019 и 2020 г. в рамките на програмата "Еразъм", обявиха те след заседание на 28-те министри на образованието от ЕС в Брюксел.

Пълното разгръщане на инициативата ще е през 2021 г. след анализ на пилотните проекти и при следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС.

Европейските университети ще са групирания на съществуващи висши учебни заведения. Те ще позволят укрепване на трансграничното сътрудничество благодарение на дългосрочни институционни стратегии, заяви Европейската комисия.

"Те ще насърчат иновацията и отличните резултати, ще повишат мобилността на студентите и преподавателите и ще улеснят изучаването на езици. Това би трябвало да подобри конкурентоспособността в европейското висше образование", добави ЕК.

Целта е до 2024 г. да съществуват около 20 такива университети.

Мрежите може да се създават по различни признаци - географски, академичен (високи резултати в дадена дисциплина) или тематичен (енергетика, борба с глобалното затопляне и т.н.).

 

В една мрежа трябва да участват най-малко три държави и три до шест висши учебни заведения.

Споделяне

Още от Европа