ЕС започва преговори с Албания и Македония през юни догодина, но при условия

ЕС започва преговори с Албания и Македония през юни догодина, но при условия

Външните министри на Европейския съюз постигнаха компромис преговорите за присъединяване с Македония и Албания да започнат през юни 2019 година, но поставиха и условия, за да се случи това.

Четирите условия са да се проведат спешни реформи, да се приложи договорът за името между Скопие и Атина, да последва положителен доклад на ЕК и решение на Съвета на ЕС. 
 
Еврокомисарят Йоханес Хан заяви, че решението на Съвета на министрите на ЕС за даване на условна дата за започване на преговори, означава че Европейската комисия може да започне още от сряда процеса на наблюдение.
 
Решението на европейските министри бе взето на последното заседание на Съвета на ЕС в рамките на българското председателство.
 
Още преди началото на съвета бе ясно, че някои страни, сред които и Франция, имат резерви към започването на преговорите с двете страни. 
 
Според дипломатически източници другите две страни, които са обявили резерви , са Холандия и Дания.
 
Холандският министър Стеф Блок, заяви, че за неговата страна е важно да се видят доказателствата, че реформите се изпълняват по един устойчив начин, а за това е необходимо време. 
 
Министърът за Европа в германското външно министерство Михаел Рот заяви обаче, че Берлин е готов да даде зелена светлина за започване на преговорите с Македония и Албания. 
 
”Германското правителство е готово да подкрепи Македония и Албания по пътя им към ЕС. Готови сме да дадем зелена светлина и бих искал да насърча и нашите приятели в Холандия и Франция да се присъединят към нас“, каза Рот. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа