ЕС започва преговори с Хърватия в началото на 2005

Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване с Хърватия в началото на 2005 г. На срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС дадоха на Хърватия статут на кандидат - член, предаде Ройтерс.

Ние сме много доволни от това, че Хърватия идва с нас в Европа, заяви в петък председателят на Европейската комисия Романо Проди.

Загреб иска да се присъедини към ЕС през 2007г. заедно с България и Румъния, но според много анализатори по-вероятно е това да стане през 2009г.

Лидерите на 25-те държави - членки се съгласиха, че Хърватия отговаря на необходимите политически критерии за започване на преговори.

През април Европейската комисия обяви, че страната е в състояние да получи статут на кандидат -член, след като проведените икономически и политически реформи бяха оценени като успешни.

Еврокомисията също така оцени сътрудничеството на Хърватия с трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, след като консервативното правителство на премиера Иво Санадер съдейства за доброволното предаване в Хага на осем заподозрени за военни престъпления.

Лидерите на ЕС подчертаха, че за да отговори на критериите за членство, Хърватия трябва да положи специални усилия, за да сътрудничи изцяло на Хагския трибунал; да подобри спазването на малцинствените права; да ускори завръщането на етническите сърби, напуснали страната през 1990-те години; да осъществи реформите в съдебната система, регионалното сътрудничество и борбата с корупцията. ЕС обеща да отпусне на страната предприсъединителна помощ, но не уточниха размера ѝ.

Хърватия ще бъде втората страна от бивша Югославия, която се присъединява към ЕС. Словения стана член на съюза на 1 май т.г. заедно с още 9 държави, основно от Централна и Източна Европа.

Това е историческо решение за Хърватия. Ние ще поддържаме бърз темп на реформите, заяви хърватският премиер Иво Санадер на обща пресконференция с Романо Проди.

Той обеща добро сътрудничество с трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия.

Държавните и правителствените ръководители от разширения ЕС подчертаха също, че статутът на кандидатка, даде на Хърватия, трябва да бъде знак за насърчение към останалите държави от Западните Балкани за продължаване на реформите, отбелязва АФП.

По повод на Турция, която също чака дата за стартиране на преговори, лидерите на ЕС обявиха, че такива могат да започнат най-рано през март 2005 г.

ЕС трябва да реши през декември дали Турция е осъществила достатъчен напредък по въпроса на човешките права и политическите свободи, за да започне преговори.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?