ЕС започва процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Хърватия

Европейският съюз ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Хърватия по-малко от 7 месеца след влизането ѝ в ЕС, решиха финансовите министри от ЕС на заседание в Брюксел, предаде Франс прес.

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас, чиято страна е ротационен председател на ЕС, съобщи, че 28-те призовават Загреб да вземе мерки за бързо премахване на дефицита.

Европейската комисия поиска през ноември Съветът на ЕС, представляващ страните членки, да започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Хърватия, която се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 година.

Такава процедура теоретично може да доведе до финансови санкции, ако не се направи нищо за подобряване на положението.

"От изключително голямо значение е Хърватия да действа решително за създаване на условия за устойчив икономически подем и растеж със създаване на работни места", призова европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, като увери, че комисията ще действа в тесен контакт с хърватските власти.

Страните членки дадоха срок на Хърватия до 2016 година да се вмести в критериите на европейския Пакт за стабилност и растеж, който определя горна граница на бюджетния дефицит до 3 процента от БВП, а на държавния дълг - до 60 процента от БВП.

Според последните прогнози на Европейската комисия от ноември дефицитът на Хърватия се очаква да достигне 5,4 на сто от БВП за 2013 година, 6,5 на сто през 2014 година и 6,2 на сто през 2015 година. Дългът най-вероятно ще достигне 59,6 на сто от БВП за 2013 година, 64,7 на сто за 2014 година и 69 на сто през 2015 година.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?