ЕС започва в понеделник военноморска операция срещу трафикантите на мигранти

ЕС започва в понеделник военноморска операция срещу трафикантите на мигранти

Страните членки на ЕС са в подготовка да поставят началото в понеделник на военноморска операция за борба с трафикантите на мигранти през Средиземно море, предаде Франс прес. Мисията ще бъде ограничена обаче заради липсата на мандат за действие от Съвета за сигурност на ООН. Това означава, че операцията ще се изразява в засилено следене на мрежите на трафикантите.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини се надява началото на операцията да бъде поставено официално в понеделник от министрите на външните работи на 28-те на тяхната среща в Люксембург. Целта на операцията е да се направи невъзможен животът на трафикантите. За да бъде задействат операцията, обаче е нужно единодушие на страните членки на ЕС.

Днес, утре и в петък постоянните представители на 28-те ще одобрят оперативен план за мисията, твърди дипломатически източник. В четвъртък военните власти ще посочат какъв ще е приносът откъм материали и хора на всяка една от 28-те.

Операцията накрая би трябвало да позволи разрушаването на корабите на трафикантите, с които те изтеглят в морето лодките и саловете, с които мигрантите преминават през Средиземно море. Но на този етап операцията ще бъде много ограничена и ще става дума за наблюдение и анализиране на дейностите на трафикантите чрез използване на военни кораби, военни патрулни самолети, дронове и подводници, посочва източникът.

Освен това 28-те ще споделят разузнавателните данни относно трафикантските мрежи. Досега тези данни бяха на разположение основно на страните от първа линия - Италия, Малта и Гърция.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел на 25 и на 26 юни лидерите ще обсъждат предложението на ЕК за въвеждане на квоти на разселване на мигрантите в съюза.

Същевременно европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос съобщи, че само от началото на годината в страните от ЕС са пристигнали над 100 000 незаконни мигранти и призова за солидарност при приемането им. От тях 60 000 са пристигнали от Африка през Средиземно море, 25 000 са преминали през сухопътната граница на Турция с Гърция, а останалите 15 000 са се добрали чрез други маршрути.

По този показател годината е рекордна от началото на века досега.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа