ЕС засега не може да създаде европейско разузнаване

Еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг

Договорите за ЕС засега не позволяват създаването на разузнаване на ЕС. Това заяви еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг.

Той добави, че за да има европейско разузнаване, освен промяна в договорите за ЕС, биха били необходими промени и в някои от конституциите на държавите в Общността. По неговите думи създаването на европейско разузнаване може да бъде дългосрочна цел, но засега ЕК настоява за повишаване на сътрудничеството между европейските разузнавателни служби.

Кинг посочи, че би било добре например разузнавателната общност в ЕС да започне по-често да използва базата данни на Шенгенската информационна система. Той допълни, че е необходимо в тази система да бъдат въвеждани данни за заподозрените в съпричастност към терористична дейност.

 

ЕК съобщи, че до 2025 г. ще работи по създаването на бъдещо европейско звено за разузнаване. Кинг поясни, че това звено се очаква да бъде създадено от разузнавачи от държавите в ЕС по-скоро като средство за обмен на информация, отколкото като самостоятелна служба.

Споделяне

Още от Европа