ЕС засилва борбата срещу фалшификациите на евро банкноти и монети

ЕС засилва борбата срещу фалшификациите на евро банкноти и монети

Европейската комисия засили борбата с фалшифициране на банкноти и монети евро, като предложи сериозните престъпления в тази област да се наказват с минимум от шест месеца затвор и предприе стъпки за бързо изваждане на фалшификатите от обращение, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че наказанията за този вид престъпления варират в страните от ЕС и добавя, че в България и Австрия например няма минимални санкции за заловени в разпространяване на фалшиви пари. В Литва и Ирландия участниците в подобна дейност могат да се измъкнат само с административна глоба.

Предложените мерки, които трябва да бъдат одобрени от държавите членки на ЕС, ще уеднаквят предвидените от закона наказания за създаване и разпространение на фалшиви банкноти и монети.

Предложенията ще затегнат правилата в членки на ЕС като България, смятани от европейската полицейска служба Европол за едни от водещите страни във фалшифицирането на евро, наред с Италия, пише Ройтерс. Разследване на Интерпол показа, че организирани престъпни групи в страни като Италия, България и Колумбия са създали усъвършенствана мрежа за печатане и разпространяване на фалшиви евро.

Единната валута се използва в 17-те страни от ЕС, които са членки на еврозоната, или от 330 милиона души. Тя също така е законно разплащателно средство в няколко други страни и територии извън съюза, включително Черна гора и Косово.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?