ЕС затяга правилата за превоза на животни

ЕС затяга правилата за превоза на животни
Нов европейския закон цели намаляване на стреса, който преживяват животните при превоза им на големи разстояния, съобщи ББС в петък. Ремаркетата, които превозват говеда за повече от осем часа, трябва да бъдат лицензирани от специални комисии. Превозните средства трябва да бъдат задължително екипирани със системи, които да осигуряват по всяко време вода на животните и регулатори за температурата.

Въвежда се и задължително лицензиране за фирмите, които превозват живи животни. Новото европейско законодателство забранява превоза на съвсем малки женски животни. Така, за да бъдат превозвани свинете, те трябва да са по-големи от три седмици, овцете по-големи от една седмица и теленцата по-големи от 10 дни.

Всички ремаркета, включително и старите, които се използват за превоз на животни, задължително до 2009 г. трябва да бъдат сателитна навигационна система.

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването Маркус Киприану заяви в петък, че Европейската комисия най-вероятно ще въведе до 2009 г. нови правила, които ще ограничат и часовете за превоз на животни за един ден.  

Споделяне

Още от Европа