Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕС затяга условията за присъединяване

0 коментара

Европейската комисия сигнализира, че може да отложи преговорите за присъединяване със страните - кандидатки, които не отговарят на критериите на Европейския съюз, предаде ББС, като посочва, че в стратегическия документ са залегнали нови условия, които се отнасят основно за Турция и Хърватия и ще засегнат по-слабо България и Румъния.

Европейската комисия ще обяви в сряда, че България и Румъния са готови да се присъединят към Европейския съюз през 2007г., ако приложат уговорените реформи, се посочва в стратегическия документ, получен от Ройтерс.

Докладът обаче предлага "предпазна клауза", която може да забави приемането на двете държави с една година, ако икономическите и административните им реформи забоксуват.

"Комисията очаква тези страни да изпълнят икономическите (и законодателните) критерии на ЕС и да бъдат готови за членство към 1 януари 2007 г.", гласи документът. В него на Румъния за първи път се дава статут на "действаща пазарна икономика".

Стратегическият документ, който ще бъде одобрен от правителствата на ЕС през декември, потвърждава, че преговорите за приемане на Хърватия ще започнат в началото на идната година, но те може да бъдат прекъснати, ако страната наруши "принципите на свободата, демокрацията, спазването на човешките права и фундаменталните свободи".

Хърватия се надява да догони България и Румъния и да се присъедини към ЕС през 2007 г., но според дипломати 2009 г. е по-реалистична цел. Очаква се също така ЕК да препоръча започването на преговори за членство с Турция, но може да минат още 10 години преди 70-милионната мюсюлманска страна да се присъедини към съюза.

Тревожни въпроси

Отделните доклади за напредъка на България и Румъния излагат наяве много будещи тревога въпроси, като корупцията, слабата публична администрация и съдебна система, трафикът на жени и използването им за проституция и незаконна държавна помощ за промишлеността.

Паси: Ако царя управлява още един мандат, сме в ЕС на 1 януари 2007

Ако това правителство продължи да управлява до 31 декември 2006 година, то външният министър Соломон Паси гарантира, че страната ни ще е в Европейския съюз на следващия ден - 1 януари 2007 година. Това заяви Паси по повод евентуалното отлагане на членството ни, но отказа да коментира части от доклада преди да го види цялостно.

Според ЕК България е много по-добре подготвена от по-голямата от нея Румъния. Комисията обаче очаква двете страни да подпишат присъединителния договор с ЕС заедно през 2005 г., ако Букурещ успее да приключи преговорите до края на тази или в началото на следващата година. Комисията иска да се увери, че България и Румъния, които са по-бедни от присъединилите се през май 10 източновропейски страни, няма да забоксуват при прилагането на често болезнените реформи, след като подпишат присъединителните договори.

Предпазната клауза, която може да забави присъединяването на двете страни с една година, ще се прилага, ако "има ясни доказателства, че съществува сериозен риск България и Румъния да бъдат неподготвени да изпълнят изискванията за членство".

Според информация на ББС от понеделник, София е критикувана за забавянето на съдебната реформа, свързана по-специално със следствието, както и за корупцията в здравеопазването и образованието.

Други предпазни мерки включват предупредителни писма и възможността да бъде забранен достъпът на София и Букурещ за известно време до една или няколко европейски политически области и структури като единния пазар или правосъдието и вътрешните работи.

Комисията обаче хвали двете страни за стабилизирането на икономиките им, 15 години след падането на комунизма.

"Продължаването на реформите в България и активното прилагане на програмата за структурни реформи в Румъния трябва да им позволи да се справят с натиска на конкуренцията и с пазарните сили в Евросъюза", се посочва в докладите.

По отношение на Хърватия, която стана независима държава след войната в Югославия в средата на 90-те години на миналия век, комисията подчертава значението на доброто сътрудничество на страната с трибунала в Хага, който съди военнопрестъпници от региона.

Постоянна предпазна клауза за Турция

По отношение на Турция ЕК е стигнала до извода, че страната е осъществила удовлетворителен напредък, за да започне преговори за присъединяване.

Новият еврокомисар по разширяването Оли Рен, който ще отговаря за преговорите с Турция, даде да се разбере, че иска да се установи постоянен механизъм, който би предотвратил притока на турски работници в ЕС.

В същото време обаче ЕС сигнализира за голяма промяна в начина, по който процедира с бъдещите страни - членки.

Започвайки с Хърватия следващата година, преговорите за членство ще бъдат по-дълги и по-тежки. Обещанията за реформи вече няма да бъдат достатъчни за приключване на преговорите.

Оли Рен, който поема от 1 ноември поста комисар по разширяването на ЕС, заяви пред Европейския парламент, че ще настоява за постоянна предпазна клауза спрямо Турция.

Това ще позволи на ЕС да затвори границите си за мащабен приток на работна ръка по което и да е време в бъдеще, не само за първите седем години, какъвто е случаят с Полша и останалите бивши комунистически страни, които се присъединиха през май.

Подобна мярка никога не е била предприемана преди и може да предизвика недоволството на Турция, че е третирана различно от останалите страни.

Рен обаче посочи, че обществените страхове трябва да бъдат успокоени. По думите му, това няма бъде леко решение - това е въпрос, който разделя общественото мнение в Европа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.