ЕС затяга защита на задържаните и обвиняемите

ЕС затяга защита на задържаните и обвиняемите

От вторник ЕС влизат в сила нови общи правила за защита на презумпцията за невинност, съобщи Европейската комисия. Целта е обвиняемите да имат навсякъде в ЕС правото да бъдат възприемани като невинни до доказване на вината им в съда.

Задържаните и обвиняемите получават право да запазят мълчание, да присъстват на делата срещу тях, както и делото им да бъде преразгледано, ако е било решено в тяхно отсъствие. Европейската комисия уточнява се, че презумпцията за невинност се прилага и сега във всички държави от ЕС, но не по еднакъв начин. От сега нататък навсякъде в съюза тежестта за доказването на вината ще бъде на прокуратурата, а на обвиняемите няма да им се налага да доказва невинността си. В полза на обвиняемите ще се отчита всяко съмнение в обвинителната теза

Властите се задължават да не вменяват вина до произнасянето на съда (България е осъждана многократно пред съда в Страсбург за изказвания на Цветан Цветанов, докато беше вътрешен министър – б.р.). Правото да не се дават показания от обвиняемия или заподозрения е безусловно.

В ЕС вече са в сила правилата, според които всеки разпит, дори при първоначално задържане от полицията, трябва да бъде извършван с помощта на преводач, ако заподозреният не говори езика, използван от местните власти. Когато преводач не може да присъства на разпита физически, правилата допускат превод по видеовръзка, по телефона или по интернет. Всяка заповед за задържане, обвинение или присъда, трябва да бъдат предоставяни на обвиняемия или подсъдимия писмено на неговия език.

Всеки обвиняем в ЕС има безусловно право на достъп до защитник и безплатен достъп до преводач. Властите са длъжни да разяснят правата на задържания и същността на подозрението срещу него. Задържаните трябва да получат, независимо дали са поискали това, документ с ясен текст, в който се посочват правата им, включително максималните срокове на предварително задържане до изправяне им пред съдия.

По данни на ЕК всяка година девет милиона европейци биват задържани с предявяването на обвинение. От тях един милион са непълнолетни.

Споделяне

Още от Европа