ЕС завежда дело срещу Унгария по три пункта

Европейският съюз се готви да заведе тази седмица съдебно дело срещу Унгария по три отделни пункта, съобщи източник от Европейската комисия, цитиран от ДПА и БТА.

Консервативното правителство на премиера Виктор Орбан си навлече междунардна критика, след като прие редица закони и поправки в конституцията, които, според критиците, съсредоточават властта в ръцете му. Миналата седмица ЕК изрази опасения за законите, засягащи независимостта на унгарската централна банка и на съдебната система и запазването на личните данни.

Очакваме процедури за нарушения и в трите области, посочил източникът, използвайки европейския жаргон за завеждане на дело от страна на ЕК срещу националните правителства при нарушаване на европейското законодателство.

Той посочил, че специален натиск ще бъде оказан по въпроса с независимостта на централната банка, подчертавайки, че той трябва да бъде решен преди Унгария да
започне преговори с ЕС и Международния валутен фонд за отпускането на спасителен пакет от мерки за икономиката ѝ.

Властите в Будапеща ще разполагат с необичайно краткия срок от един месец да отговорят на ЕК по повод опасенията ѝ за банковата независимост.

Според икономисти Унгария трябва да си осигури стендбай споразумение с ЕС и МВФ, за да избегне опасността от невъзможност да извършва плащания по държавния си дълг в близките два-три месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България