КНСБ заплаши правителството

Есен на синдикални протести, ако не се промени социалната политика

След пощите недоволство се надига и в мини, в железниците и транспорта

Пощальоните искат дружеството да остане държавно и да се оздрави, сн. БГНЕС

Тежка есен на масови социални протести в много браншове, ако не се промени социалната политика на кабинета на Пламен Орешарски, предрече в сряда лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров. Той връчи по време на правителственото заседания декларация на протестиращи пред Министерския съвет около хиляда служители на "Български пощи", които искат дружеството да остане държавно, да се оздрави и заплатите да се вдигнат с 10 процента.

 

"Почнаха в пощите, според мен ще следват и във въгледобива, ще продължат в цялата енергетика, която е силно дебалансирана и никакви решения не помагат. Има напрежение в транспорта – железниците са на прага на колапса. Много сектори очакват решения. Ако няма такива в тези седмици, ще има социални бунтове”, заяви Димитров.

 

По думите му има зависимост и в икономиката, и в държавния сектор, които трябва да се преодолеят.

 

"Ако няма намерение да се внесе яснота и прозрачност кой управлява държавата, няма да има дълъг живот и това правителство, и този парламент”, каза още лидерът на КНСБ. Той обясни, че синдикатът готви своите искания към управляващите и дава две-три седмици до 15 октомври за преговори и "да видим дали имат намерение да вземат някоя от нашите искания в социалната сфера и в икономиката"

 

"Най-лесният и бърз начин да стигнат пари до джоба на работещите българи е въвеждането на необлагаем минимум в плоския данък. Така ще могат между 600 и 650 милиона лева на годишна база да останат в джобовете на всички работещи българи. Искаме в бюджета за следващата година да има увеличение на бюджетните заплати поне с 10 %”, каза Димитров.

 

"Направихме своята оценка за стоте дни. Казахме, че не сме доволни от социалната политика на кабинета. Очаквахме далеч повече мерки", заяви още представителят на профсъюзите.

 

По повод стачката на държавните пощальони транспортният министър Данаил Папазов заяви, че от резерва на неговото ведомство са предвидени 6.5 млн. лв. за работата им до края на годината. Заделянето на тази сума трябва да се одобри от правителството още в сряда, когато се обсъжда и разпределението на средствата от актуализацията държавния бюджет за тази година. По думите на Папазов за пощите са предвидени още 17.8 млн. лв.

 

Милион и половина лева са предвидени за вдигане на заплатите в "Български пощи", като това може да стане още от 1 ноември за част от хората. Друг вариант е за ноември и декември да се платят добавки, а възнагражденията да се актуализират от януари.

 

С викове "Искаме си парите" започна пощенското шествие от площад "Македония", където е централата на КНСБ, организатор на демонстрацията, мина по бул. "Ал. Стамболийски" и стигна до Министерския съвет..

 

Протестиращите настояват в декларация до правителството държавата да изпълни ангажимента си и да преведе 21 млн. лв. компенсация още от 2011 г. за универсалната пощенска услуга. Пощальоните са твърдо против всякаква форма на приватизация на дружеството, което в последно време е в тежко финансово състояние и се лансират всякакви идеи за оздравяването му в условията на тежка конкуренция на пазара на пощенски услуги.

 

Работещите в "Български пощи" искат от кабинета програма за превръщане на дружеството в печеливш, модерен и конкурентоспособен оператор и да се назначи начело на дружеството професионалисти за мениджъри.

 

Демонстрантите посочиха, че в момента в "Български пощи" работят близо 12 000 души, от които 34 % са на непълен работен ден. Средната работна заплата е 517 лева, а основната заплата на пощальоните в момента е между 330 лева и 555 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България