Есенен ремонт на 100 училища и забавачки вместо през лятото

Министерството на икономиката посочи ЕБВР като причина за забавената процедура

Есенен ремонт на 100 училища и забавачки вместо през лятото

В традиция се превърна ремонтът на училищата и забавачките в София да започва в началото на учебната година, вместо през лятото. И тази година правилото няма да се наруши, но потърпевши ще бъдат и още около стотина училища и детски градини в цялата страна, които ще се санират със средства от международен фонд “Козлодуй”. Този път местната власт не е виновна, а Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която все още не е одобрила избраните изпълнители. Това отговориха от Министерството на икономиката на запитване на Mediapool.

 

Така децата ще са принудени докато учат или спят в детските градини майсторите да им тропат. Не е изключено някои от забавачките въобще да не работят по време на ремонта, което ще създаде допълнително неудобство и за родителите.

 

Договорите за санирането на 168 общински и държавни сгради, по голямата част от които са училища и детски градини, бяха подписани още през май 2012 г. от тогавашния министър на икономиката Делян Добрев. Проектът се финансира с общо 35 млн. лв. по фонд “Козлодуй”, като администратор на проекта е ЕБВР.

 

Търгът за избор на изпълнител се провеждат по правилата на банката, а не по Закона за обществените поръчки. Поръчката беше разделена на шест позиции – по една за всеки планов регион. Близо година обаче тя не е финализирана. От Министерството на икономиката и от фонд “Козлодуй” не отговориха на въпросите на Mediapool кои фирми и с какви цени са играли те, както и кога ще започнат ремонтите.

 

София – 23 забавачки и 3 училища

 

В София по проекта трябва да се финансира санирането на 23 детски градини и 3 училища. Директори на детски градини се надяваха ремонтът да започне още миналото лято и са безкрайно изненадани, че няма да бъде и това лято.

 

Надяваме се най-рано ремонтите да тръгнат през август – септември, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Mediapool. По думите ѝ връщане назад няма и ако се наложи санирането ще бъде направено дори и през зимата. Докато тече ремонтът, проблем с ходенето на децата в детските градини няма да има, увери Фандъкова.

 

Не така обаче смятат родители, които са решени да организират протест пред Министерството на икономиката заради мудната работа на администрацията.

 

В някои детски градини родителите ще са принудени за втори път за последните четири години да търсят решение за децата си. Например ОДЗ 80 в район “Красно село” преди няколко години отвори врати вместо през септември чак през ноември, защото смяната на дограмата стана през есента, а не през лятото. Сега картината да се повтори е твърде вероятна.

 

Останалите засегнати детски градини в София от работата на държавната администрация са ОДЗ – 61, 65, 8, 12, 7, 10, 23, 2, 93, 14, 75, 79, в които има и яслени групи. Ремонтът ще закъснее още и в целодневните детски градини – 145, 16, 141, 117, 133, 17, 99, 104, 40 и 53.

 

Неудобство за учениците ще има от 51 СОУ “Елисавета Багряна”, 122 ОУ “Николай Лилиев” и 4 ОУ “Джон Атанасов”.

 

Обещано – неизпълнено

 

В същото време на 22 мрат 2013 г. малко след встъпването си в длъжност     министърът на икономиката Асен Василев     обеща договорите с фирмите изпълнители да бъдат сключени до две седмици. Той дори се закани това да бъдат първите договори за строителство, които ще се сключват по нови правила. Плановете бяха договорите с главните изпълнители да бъдат подписани при условие, че преведат аванс от 30% на подизпълнителите, както и да се издължават към тях в срок от 30 дни след приключването на работата по думите на министър Василев.

 

Освен това към Министерството на икономиката се планираше да бъде открита гореща линия, на която подизпълнителите ще могат да подават сигнали в случай на забавени плащания от страна на главния изпълнител.

 

Всичко това засега обаче остават поредните неизпълнени обещания на поредния министър.

Споделяне

Още от Бизнес