Есенната сесия на парламента започна под знака на предстоящите избори

Есенната сесия на парламента започна под знака на предстоящите избори

Есенната сесия на парламента започна под знака на наближаващите местни избори и стана ясно, че в следващите месеци те ще доминират в работата на депутатите. Това се разбра от първите часове от сесията в сряда, посветени традиционно на изявления на парламентарно представените сили. Всички оратори направиха заявките на партиите си за изборите и почти не отделиха внимание на предстоящата законодателна дейност.

Председателят на групата на левицата Михаил Миков обеща предизборната борба да бъде толерантно състезание и призова трибуната на Народното събрание да не се превръща в арена на сблъсък по повод на изборите.

Миков посочи, че за левицата изпълнението на приоритетите на мнозинството и правителството щели да бъдат основна задача. Ще търсим нова енергия по друг приоритет - реализация на социалната отговорност, допълни той. 

По повод на задаващите се избори шефът на групата на НДСВ Анелия Мингова каза от трибуната, че царската партия винаги е подкрепяла децентрализацията на общините, била е привърженик на политиката, която е по-близо до отделния човек, която е по-гъвкава и ефективна в решаването на проблемите на отделните населени места, на всяка социална група и която дава повече свобода на местната власт.

Популизмът  и политиканстването не трябва да изкушават парламентарно представените сили, защото дори понякога това да печели временни симпатии, историята в крайна сметка дава най-вярна оценка, каза още Мингова. Тя изрази надежда от трибуната да се чуват повече конструктивни изказвания и по-малко депутатите да се изкушават да се плъзгат по повърхността на популизма.

От своя страна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев се обяви против създаването на етнически алианси по места, както се изрази, визирайки предварителните избори в Кърджали за анти-ДПС кандидат.

Предстоящите местни избори винаги са били важни, ще бъдат важни и сега заради това, че няколко милиарда евро ще минат през мениджърите на общините и ще стигнат до хората, посочи Цонев. ДПС ще предложи на хората подготвени и качествени мениджъри, каза депутатът и предупреди тези партньори, които искат да работят с ДПС, че партията ще издигне кандидати, които се гордеят с това, че са кандидати на ДПС и няма да стоят зад политическата мимикрия независим кандидат, член на ДПС, подкрепен от ДПС, добави той.

Тази пленарна сесия започва под знака на изборите, но местните избори започват под знака на небивала инфлация и неизпълнени социални обещания, каза в своето изявление председателят на Парламентарната група на ДСБ Иван Костов.

Цените през август са се повишили с над 12% спрямо миналия август. Увеличението на минималните доходи с 10% на практика вече е изконсумирано от инфлацията, допълни Костов. Според него тази инфлация е предизвикана от правителствeните решения.

Костов се обяви против премахването на необлагаемия минимум и поиска да бъдат запазени елементи на семейното облагане. ДСБ е за създаване на специална парламентарна комисия, която да контролира усвояването на европейските фондове.

Лидерът на ДСБ заяви също, че партията ще предложи свой пакет данъчни закони и е за сваляне на ставката на ДДС на 18%.

Водачът на партия „Атака” Волен Сидеров заяви, че ще работи за предсрочни парламентарни избори. Нужно е ново парламентарно мнозинство, ново правителство, което да очертае визията как да се развива България в близките 20-25 години, каза Сидеров. По думите му това, което ни очаква през новия есенен сезон, са повишени цени, по-лош живот, стачки.

Зам.-председателят на ОДС Христо Кирчев обяви, че синята коалиция остава твърда опозиция и през тази сесия на парламента. Според Кирчев гражданите са загубили вяра във властта и държавността, а Народното събрание е станало „машина за гласуване на решенията на шефовете на тройната коалиция". 

ОДС ще отстоява увеличаването на правомощията на общините и тяхната финансова свобода, посочи Кирчев и добави, че ОДС ще подкрепи промяна в закона за местното самоуправление и местната администрация, защото общините с интензивна икономика са ощетени. ОДС ще внесе и промени в закона за здравното осигуряване, с които ще задължи държавата да осигурява децата и пенсионерите, обясни още той.          

Акцент в работата на коалиция БНС ще бъде работа по проблемите, свързани със сигурността на българските граждани, заяви от трибуната Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

БНС ще предложи проектозакон за националната гвардия като втори стълб на националната отбрана и ще внесе законодателна промяна в Наказателния кодекс, свързан с неизбежната самоотбрана. Целта на промяната в НК е да бъдат увеличени възможностите на българските граждани да защитават ефективно своя живот и имоти, каза Каракачанов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?