Есента ЕС, Русия и Украйна започват да готвят договор за транзита на руски газ след 2019 г.

Есента ЕС, Русия и Украйна започват да готвят договор за транзита на руски газ след 2019 г.

Преговорите между ЕС, Русия и Украйна по газа ще продължат през есента. Тогава ще бъде подготвен "добър транзитен договор" за периода след 2019 година.

 

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович след края на тристранната среща между представители на Русия, Украйна и ЕС в Берлин, посветена на въпросите на транзита на руски газ през територията на Украйна, предаде ТАСС във вторник.


"Ние стигнахме до споразумение (...), че ще продължим преговорите през есента", заяви Шефчович.


"Решихме, че (...) ще се съсредоточим върху въпроса как да гарантираме, че ще имаме добър нов транзитен договор за периода след 2019 година", допълни еврокомисарят.


Обемите на доставките на руски газ за Европа ще се увеличат с 10-15 на сто след 10 години, заяви руският енергиен министър Александър Новак сред тристранната среща в Берлин.


Новак определи тристранните преговори в Берлин като конструктивни и спокойни.


Засега Русия, Украйна и ЕС не са готови да посочат обемите на транзита на руски газ през Украйна след 2019 година. Този въпрос се изяснява, допълни руският министър.


Необходимостта от такива преговори възникна във връзка с изтичането в края на 2019 година на срока на действие на два договора, подписани през 2009 година от Газпром и Нафтогаз, за доставки на синьо гориво на Украйна и за транзита му през нейна територия за потребители в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес