Ескалира напрежението между Русия и Украйна след сблъсък в Керченския пролив

Ескалира напрежението между Русия и Украйна след сблъсък в Керченския пролив

Военноморски сблъсък в Керченския пролив доведе до силна ескалация на напрежението между Русия и Украйна, като двете страни се обвиняват взаимно в провокации.

Украинският флот обвини Русия, че е открила огън по негови кораби в Черно море, ударила е един от тях и е бил ранен член на екипажа, съобщи Ройтерс. Съобщението се появи на страницата на украинските ВМС във Фейсбук в неделя вечерта. Повод за инцидента бе блокирано от Русия влизането на три украински кораба в Азовско море през Керченския пролив чрез поставяне на огромен товарен кораб под контролирания от Русия мост.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че Киев използва бандитски методи, защото първо са прокирали напрежението, после са използвали силов натиск, а накрая са обвинили другата страна в агресия. Русия твърди, че украинците са влезли незаконно в техни води и не са реагирали на подадените по радиото заповеди.

Украйна обаче се позовава на двустранно споразумение, което дава право и на двете страни да използват Азовско море, което разположено помежду им и свързва тесния Керченски пролив с Черно море. Сега Русия казва, че международното право вече не действа в района на Керченския пролив, защото това са изцяло руски води.

Напрежението около Азовско море ескалира след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Москва е в състояние да контролира придвижването между Азовско и Черно море, след като построи мост над Керченския пролив, свързващ Крим с Русия.
Ройтерс цитира свидетел, който разказва как огромен товарен кораб е бил използван от руснаците да блокира канала под моста, докато в небето са кръжили два руски военни самолета Су-25. Руската държавна телевизия и руски бойни хеликоптери също са били на мястото.

Командването на украинския боен флот съобщи, че плавателен съд от руската брегова охрана се е врязал в украински военен влекач и му нанесъл повреди в корпуса и машинното.
Инцидентът е станал на 25 ноември, когато влекачът, съпроводен от два бронирани катера с оръдия, е плавал от Одеса до азовското пристанище Мариупол - маршрут, който заобикаля анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров и преминава през Керченския проток.

Руската Федерална служба за сигурност, цитирана от руски медии, заяви, че украинските кораби са предприели пътуването, въпреки че са знаели за временното затваряне на района.
Целта на украинската страна е ясна - "да създаде конфликтна ситуация в региона", се казва в съобщението. В него не се споменава за тараниране на украинския влекач, но се обвинява Украйна, че не е информирала предварително за пътуването на малката флотилия, което Киев отрича, предаде БТА.

ВМС на Украйна съобщи, че въпреки стълкновението трите кораба са продължили пътя си. Инцидентът е проява на агресивното и незаконно поведение на Русия, казаха още от украинския боен флот.

Според РИА Новости Украйна е изпратила още два бойни кораба откъм Азовско море като подкрепление за своите сили. Щабът на украинския флот съобщава за забелязани руски вертолети Ка-52 с въоръжение. Руската НТВ съобщи в свой репортаж, че на място са изпратени и два щурмови руски Су-25.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира инцидента по време на визитата си в Италия. Той посочи, че в Керченския проток не действа международното морско право, защото "той се явява (изцяло) руски".

Командирът на Украинските военноморски сили Игор Воронченко каза, че екипажите и морските съдове в близост до Керченския проток са в бойна готовност за въоръжени нападения. "Това е напрегната и безпрецедентна ситуация във водите близо до пролива и Азовско море", каза Воронченко, цитиран от радио "Свобода".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят