Есктази за 5 млн. таблетки хванаха в Австралия

Есктази за 5 млн. таблетки хванаха в Австралия

Прекурсор за производството на близо 5 млн. таблетки екстази е бил разкрит от австралийската федерална полиция, предаде в петък Би Би Си. Синтетичният наркотик е открит при рентгенова проверка на контейнер с керамични плочки предишния ден. Товарът е бил на кораб, пристигнал в Мелбърн. От плавателния съд твърдели, че идват от Италия. Подозренията обаче са, че по-скоро дрогата може да е дошла от Белгия или Холандия, каза полицейският говорител Майк Фелън .

Четирима заподозрени са били арестувани по случая, съобщи министърът на правосъдието и митниците Крис Елисън. Те ще бъдат изправени пред съда в Мелбърн по-късно в петък.

Това е най-голямото количество наркотик, залавяно някога по света. Акцията е попречила да бъдат продадени близо 5 млн. таблетки екстази, каза още Елисън. Конфискуването на рекордното количество дрога е пример за все по-голямото предизвикателство, което представлява трафика на амфетамини и е ясно послание за трафикантите, че те не са защитени, допълни той.

Стойността на конфискуваната дрога се оценява на 250 млн. автралийски долара или 192 млн. щатски долара.

Миналия ноември австралийската полиция откри 3 млн. таблетки екстази в пещ на пекарна в Сидни. Тогава за дрогата също се твърдеше, че е дошла от Европа, припомня Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят