ЕСПЧ иска България да не екстрадира грузински гражданин, издирван от Иран

ЕСПЧ иска България да не екстрадира грузински гражданин, издирван от Иран

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) поиска в четвъртък от България да не екстрадира арестуван грузински гражданин, издирван за кражба от Иран, където може да бъде наказан с удари с камшик, предаде Франс прес.

Съдът беше сезиран от грузинеца, заподозрян в Иран, че е откраднал 56 200 долара (50 000 евро) от обменно бюро в Техеран. Иран се обърна към Интерпол за съдействие при задържането на грузинеца и организацията издаде червена бюлетина. Грузинецът беше арестуван на летището в София през 2016 г. и сега е в български арест. България прие да изпълни искането за екстрадиция, представено от Иран. В него се казваше, че мъжът ще бъде осъден на затвор, ако съдът признае вината му. Иран освен това уверява, че грузинецът няма да бъде измъчван или подложен на нехуманно отношение.

В решението на съдиите от Европейския съд за правата на човека, прието единодушно, се подчертава, че иранският наказателен кодекс предвижда телесни наказания в случай на кражба. Така че има риск грузинецът да получи като наказание до 74 удара с камшик. Иран е пропуснал да спомене за риск от такова наказание в искането си за екстрадиция на грузинеца, но "трябва да се гледа с предпазливост на уверенията, че няма да има мъчения, дадени от страна, в която подобно отношение е широко разпространено или постоянно, отбелязва съдът.

Той припомня, че иранските власти неотдавна са заявили открито в отговор на доклад на ООН, че смятат удрянето с камшик за законна форма на наказание, която, според тях, е била "зле интерпретирана от Запада като деградираща".

Иран не е подписал конвенцията на ООН срещу мъченията, затова има реален риск за грузинския гражданин да бъде наказан с удари с камшик, посочват съдиите от Европейския съд за правата на човека.

Споделяне

Още по темата

Още от България